Balkonada

Cordoba bámulatos udvarocskái: a pátiók

Régóta terveztem már, hogy írok a patiokról, de eddig valahogy elmaradt. Mindig találtam valami érdekesebb, aktuálisabb témát. A mai egész napos esőzés aztán újból eszembe juttatta a napsütötte Andalúziát, ahol a legszebb patiok találhatók. A patiok mekkájának Cordoba számít, a dél-spanyol város egyik fő turista csalogató látványosságai épp a színes, díszes udvarocskák. Javaslom kukkantsunk be néhányba!

 

cordoba-calle-de-flores

 

crdoba-spain (3)

 

Az udvar jelentéssel bíró patio (ejtsd pátió) szó a ház belső, általában szögletes és aprócska fedetlen udvarát jelöli. Már a rómaiak használtak díszes udvarokat az esővíz elvezetésére és gyűjtésére.

 

cordoba-un-patio

 

cordoba-spain-patio-zoco

 

A patiok manapság a pihenés, a kikapcsolódás színterei. A fallal körülvett, a szomszédoktól és az utcától elszeparált kis oázisok a magánélet nyugalmát és intimitását szolgálják.     

 

cordoba-spain-patio (1)

 

Közepén gyakran szökőkutat találunk, ami még romantikusabbá, még vonzóbbá varázsolja a növényekkel gazdagon dekorált udvart.

 

cordoba-spain-patio

 

crdoba-spain-patio

 

 

cordoba-spain (4)

 

A helyiek gondosan ügyelnek arra, hogy a patiokat megóvják az idegenek kíváncsi tekinteteitől. Cserébe viszont megannyiszor a házak külső falát is beborítják virágokkal.

 

crdoba-spain (2)

 

crdoba-spain (1)

 

cordoba-spain (3)

 

cordoba-spain (2)

 

cordoba-spain (1)

 

cordoba-espana-un-patio-cordobes

 

Végül pedig derüljön fény egy titokra! Az öntözéshez egy kis szuper, hosszú nyelű öntöző kannát használnak.

 

Kép forrása: Facebook

Kép forrása: Facebook

 

Szívesen válaszolok balkonnövényekkel kapcsolatos kérdésekre. Megköszönöm, ha tetszésedet a tetszik és a megosztás gombok megnyomásával is kifejezed, ami sok bátorítást ad nekem a folytatáshoz. További inspirációkért látogass el a Balkonada Facebook oldalra.

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!