Balkonada

7+1 balkon hűsítő trükk

A tűző nap, a rekkenő hőség a teraszok, erkélyek, balkonok szerelmeseit is próbára teszi. A balkon hűsítésének, árnyékolásának lehetséges módjaiból hoztam egy csokorra valót.

 

 

1. Színek

A fehér és világos színű falak, bútorok, balkonkorlát alkalmazásával csalhatunk egy kicsit, hisz ezek a színek visszaverik a nap sugarait. A sötét, fekete színűek viszont épp elnyelik és ezzel sokkal melegebb lesz a végeredmény.

 

balkon

 

 

2. Napernyő

A legegyszerűbb megoldás egy napernyő felállítása. Előnye, hogy szabadon mozgatható, a nap járását követve változtathatjuk a helyét és biztosíthatjuk az árnyékot.

 

Balkon

 

 

3. Napellenző ponyva

A kihúzható napellenző ponyvák már kicsit bonyolultabb szerkezetek, a ponyva kinyitása és becsukása nehézkes.

 

Balkon

 

 

4. Nádból készült árnyékoló

A nádból készült árnyékolók használata egyszerű, a természetes anyagok kedvelőinek kifejezetten ajánlott.

 

Balkon

 

 

5. Függönyök

A sínre felszerelt függönyök dekoratív és praktikus kiegészítői a balkonoknak. Jó példa erre Hajós András erkélye.

 

Balkon

 

 

6. Élő falak, növények

A legjobb díszítő értékkel a kúszó növényekből és magasra, terebélyesre növő dézsásokból létrehozott árnyékolók bírnak. A növényekből készített élő falak szépek, természetesek, tisztítják a levegőt és csodás mikroklímát teremtenek.

 

Balkon

 

A nagy, terbélyes dézsás növények pl. leander, rózsa, stb egymás mellé állításával készített dekoratív sorfal az árnyékoláson túl a kíváncsi tekintetek kizárását is szolgálja.

 

Wolf Márta fotója

Wolf Márta fotója

 

Térelválasztásra, belátás elleni védelemre, árnyékolásra, falak díszítésére különösen alkalmasak a kúszócserjék. Hátrányuk, hogy általában több időt vesz igénybe növekedésük, nem ritka, hogy a kívánt hatás elérésére éveket kell várni. A legjobb megoldás, ha a növényeket a kertbe ültetjük és onnan futtatjuk fel. Az első, esetleg a második emeletig megtehetjük, aztán már ez az út nem járható. A legtöbb kúszónövény megfelelő támasztékkal a virágládában vagy dézsában is felkúszik a kívánt magasságig.

 

Balkon

 

A gyorsan növő és kúszó zöldség féléket is bátran ültethetünk, mint pl. bab, uborka.

 

koncz

 

Élénk színű, dúsan virágzó kúszónövény a trombitafolyondár, az iszalag (Clematis) vagy a hajnalka. A téli jázmin a rideg, hideg téli napokat színesíti meg apró, sárga virágaival.

 

Hajnalka

Hajnalka

 

Örökzöld fajok közül a borostyán vagy a vadszőlő ajánlható. Akár több éve ültetett kész növényfalat is vásárolhatunk borostyánból.

 

árnyék

 

A hosszú hajtású ámpolna növények (függőkosár) egymáshoz közel ültetve dús függönyt képeznek.

 

balkon

 

A mediterrán növények közül a bougainvilleát (mályvafürt) merem még ajánlani, de csak is azoknak, akik a teleltetését meg tudják oldani.

 

fb

 

7. Csobogó, medence

Egy kis csobogó, egy kis vizes medence vagy akár az asztalon elhelyezett vízzel teli tálka csodákra képes. A víz párolgása, a magasabb páratartalom miatt sokkal elviselhetőbbnek érezzük a kánikulát.

 

pinterest1

 

 

Zsuzsi a Czeróczki Díszfaiskolából a saját teraszukat is romantikussá varázsolta

Zsuzsi a Czeróczki Díszfaiskolából a saját teraszukat is romantikussá varázsolta

 

7+1 Teraszklíma

A teraszklíma kicsit kilóg a sorból, árnyékolni nem tudunk vele, viszont hűtésre a leghatékonyabb megoldás. Párahűtéses módszerével akár 6-8 fokos hőmérséklet csökkenést érhetünk el. További előnye, hogy a rovarokat is távol tartja.

 

Balkon

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Amarilla Ór says:

    Azért kíváncsi vagyok, hogy a mi éghajlatunkon, van-e vkinek akkora Bougainvillea-ja, ami árnyékol!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!