Balkonada

Mese a négy cserépedényről

Szeretem a sikertörténeteket, az élet írta pozitív meséket. Hallani róluk, részesük lenni és továbbadni. Megosztani másokkal, hogy a mindennapok szürkeségét, gondjait akár csak egy percre is feledtessék, reményt, ihletet adjanak.  Ezzel a szándékkal indítottam azt a blogot és ezért írom le négy cserépedény új életének igaz történetét is. Kezdődjön hát a mese!

Volt egyszer egy lelkes blogger, aki a fejébe vette, hogy kedvenc hobbijáról, a kertészkedésről is indít egy blogot. Bloggerünknek, akit Jucónak hívtak nem volt saját kertje, így a kertészkedést szülei kertjében és saját 4 négyzetméteres teraszán gyakorolta. A blognak a Balkonáda nevet adta. Ahogy szaporodtak a balkonkertészkedéssel kapcsolatos bejegyzései a blogon, úgy nőtt a Balkonáda Facebook oldal rajongótábora és a Jucóhoz intézett balkonkertészkedéssel, növényápolással kapcsolatos kérdések száma. Jucó ezeket – nemegyszer némi internetes kutakodás és könyvek tucatjainak forgatása után – rendre megválaszolta.

Az Óperenciás tengeren túl élt egy Eszter nevű lány négy hányatott sorsú cserépedénnyel. A szebb időket is megért cserépedények egész nap búslakodtak a kókadozó növények miatt. Eszternek is egyre több  fejfájást okozott 4 szomorú cserépedénye.  Egy nap az internetet böngészve rátalált Jucó blogjára és kitalálta, hogy tanácsot kér Jucótól. A gondolatot tett követte.

Június elején meg is érkezett Jucóhoz Eszter szívhez szóló levele:

“Kedves Jucó,

Nagy érdeklődéssel olvasom a blogodat, sok ötletet és tanácsot találtam, amit tudok hasznosítani a teraszon! A folytatáshoz sok sikert kívánok! Most mégis egy nem balkonnal kapcsolatos kérdésben kérnem a tanácsodat! A lakásunk egy hosszú folyosó végen található, egy társasház 5. emeletén. A folyosó végen van egy kis beugró, mely  felülről megvilágított természetes fénnyel (nem nyitható tető ablak van,  a beugró kb. 6 m magas, a folyosó teljesen zárt).

Jelenleg a beugróban található 4 nagy cserép edény, benne elhanyagolt növényekkel. (Csatoltam küldök pár fotót.) Vélhetően egy korábbi lakótól maradtak itt az edények és a növények, jelenleg nincs  gazdájuk. Nagyon szeretném az üres edényeket beültetni, illetve a jelenlegi növényeket lecserélni. Első sorban valamilyen örökzöld növényre gondoltam, de talán jól mutatna a lakás  bejáratnál valamilyen nagyobb virágos növény is, viszont egyelőre nem találtam olyant, ami ennyi fénnyel elégedett lenne.

Lenne ötleted vagy javaslatod, hogy mit lehetne ide ültetni?

Előre is köszönöm,

Üdvözlettel,

Eszter”

 

Jucóban a kedves sorokat olvasva vegyes érzelmek dúltak. Hát még mikor a képeket meglátta!

 

novák1

 

 

 

novák3

 

novák2

 

Egyrészt nagyon boldog volt a hízelgő szavaktól, másrészt elkezdett majrézni. Mi lesz, ha rossz választ ad, ha Eszternek nem tetszik amit tanácsol? Aztán erőt vett magán és megírta a választ:

“Jól néznek ki ezek az edények, kár lenne veszendőbe hagyni őket, és persze  növények is jól mutatnának ott. Jól érzed, hogy nem túl könnyű a helyzet.  A zárt teret és kevés fényt kevés növény viseli el. Ezekbe az edényekbe nagyon jól mutatnának mediterrán növények vagy kaktuszok és persze örökzöldek. A mediterrán növényekkel nem érdemes próbálkozni, mert azok nem szeretik ezt a klímát és a viszonylag kevés fényt. Leginkább a buxust, japán dérbabért vagy babérmeggyet javasolnék. A buxus lassan növő ugyan, de nagyon jól formázható. Jól mutatna pl. ha lenne egy kúpos formájú és gömb alakra vágott is egymás mellett.

Szerintem kaktusszal is próbálkozhatnál. Fontos, hogy ne sajnáld, sanyargasd nyugodtan, csak ritkán öntözd, akkor is keveset adj neki.  A jobb oldali első cserépben legényvirág, vagy agglegénypálma,  hivatalos nevén Zamioculcas van. Azért is hívják, így , mert nagyon igénytelen, szinte mindenhol megmarad. Viszonylag kevés vizet is igényel. Szerintem ez nem rossz választás. A borostyán lehetne még jó, ha valami rácsot, tartó szerkezetet teszel a cserépbe, akkor arra szépen felfuttatható. Szépen virágzó növényt sajnos nem tudok ajánlani, azok több fényt igényelnek.

Remélem tudtam segíteni. Szívesen venném, ha majd beszámolnál és küldenél képeket az eredményről.

Sok sikert kívánok!”

 

Teltek múltak a napok, hetek, Jucó már el is felejtette a levélváltást. Egyszer csak Esztertől egy újabb levél érkezett:

“Kedves Jucó,

A tanácsodat követve, sikerült pár növényt beszerezni:) igaz, ez még csak az első lépés, de már most sokkal jobban néz ki ez a sarok, mint előtte:) csatolva az eredmény.

Köszönöm még egyszer,

Üdvözlettel, Eszter”

 

novák

 

Jucónak a képet látva rögtön eszébe jutottak  az előzmények. Repesett a szíve a boldogságtól a szép növényeket látva. Nem is kellett neki több, azonnal megírta gratuláló levelét Eszternek és megkérte hozzájárulását a képek és levél szövegének közzétételéhez.

Eszter örömmel mondott igent a négy cserépedény nevében is. A cserepek köszönik jól vannak, örülnek új, üde növényeiknek és Eszter gondoskodó szeretetének.

 

Köszönöm Novák Eszternek, hogy hozzájárult a képek és a levélrészletek közzétételéhez! Kívánom, hogy egy év múlva még szebb képeket tudjon készíteni a négy cserépedény viruló növényeiről!

 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!