Balkonada

Madárbarát kert – óvodai pályázat

Régi olvasók már tudják, hogy mindig nagy lelkesedéssel írok olyan rendezvényekről, amik a növényekről, kertészkedésről, környezetünk szebbé varázslásáról szólnak. Különösen szívügyem a gyermekek megismertetése ezzel a csodálatos világgal. Mint oly sok mindent, a természet szeretetére nevelést sem lehet elég korán elkezdeni. A gyermekkorban látott minták, jó példák egész életünkre kihatnak. A családdal közösen eltöltött vidám percek örökre belénk ívódnak, örök emlékként megmaradnak. Felnőttként is szívesen gondolunk a kezünk alatt elsőként életre kell magocskára. Feledhetetlen, hogy mennyivel jobban tetszett az a kis virág, ami az általunk vetett magból kelt ki vagy mennyivel ízletesebbnek tűnt a saját magunk által megtermelt eper, paradicsom.  Emlékezetes a várakozás izgalma, a sok túlzott gondoskodás (értsd túllocsolás) miatt tönkre ment növény és persze a sikerélmény. A kertészkedés egy gyermek számára játék. Játék, ami egyidejűleg szórakoztat, tanít, türelemre, alázatra nevel.

 

pin3

 

Gyermekekkel kertészkedni nem csak a családban lehet vagy érdemes. Egyre több óvoda területén alakítanak kis virágos vagy fűszerkertet. A közösségi kertek is kiváló teret nyújtanak az óvodáknak. A Zugkert közösségi kertben a Pöttöm park óvoda csöppségei is lehetőséget kaptak arra, hogy saját kis kertjükben kísérletezzenek, nyomon követhessék a növények növekedését, élvezhessék a munkájuk eredményét.

 

Hortus_172

 

Örömmel olvastam, hogy az immár 20. alkalommal megrendezésre kerülő Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár kertében ismét meghirdették az óvodák kertépítő versenyét. “Madárbarát kert” címmel várják az óvódások fantáziadús, növénybeültetéses mini kertjeit. A két évvel ezelőtti Hortus Hungaricuson a jelentkezett óvodák száma meghaladta a hetvenet. A pályázatra beküldött 120 feletti minikert létrehozásában közel 3.500 óvodás munkálkodott.

 

Hortus_183

 

A mini kertek kialakításához szükséges virágládákat és virágföldet a szervezők és partnereik biztosítják, és ki is szállítják a benevezett intézményeknek.  Az elkészült kiskertek kiállítási helyszínre szállításáról is a szervezők gondoskodnak. A kertészeti szakemberekből álló zsűri az ötletességet, a kreativitást, a beültetés alaposságát és az összhatást figyelembe véve értékeli az alkotásokat.

 

Hortus_182

 

Az első három helyezett értékes tárgyjutalmakat kap. Senki nem távozik üres kézzel, minden nevezett csapatot emléklappal jutalmaznak. A versenyben  résztvevő gyerekek és a pedagógusok részére ingyenes, a további kísérők (szülők, nagyszülők) részére pedig kedvezményes  belépési lehetőséget biztosítanak.

 

Hortus_181

 

A nevezési határidő augusztus 1. A mini kertek a Hortus Hungaricus kiállítás idején,  2014. szeptember 19-21 között tekinthetők meg Szigetszentmiklóson, a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén.

A verseny hivatalos kiírása a Hortus Hungaricus weboldalán érhető el.

 

Hortus_173

 

Pompás kezdeményezés, kár lenne kihagyni. Add tovább a hírét, hogy minél több óvodás kisgyermek megízlelhesse az alkotás örömét!

 

264x264px_HH2014_Banner

 

A mini kertek fotóit a 2 évvel ezelőtti Hortus Hungaricus kiállításon készítettem.

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!