Balkonada

Legyen olyan az erkélyed, mint Hajós Andrásé!

Különösebben nem érdekel a sztárvilág, nem vagyok kíváncsi a médiából ismert személyiségek magánéletére, mindennapjaira. Mégis rögtön felkaptam a fejem, amikor pár hónapja hallottam, hogy a TV2 Otthon a kertben műsorának csapata Hajós Andás erkélyét fogja átváltoztatni. A beharangozó azt ígérte, hogy a kopár teraszt igazi oázissá varázsolják. Az előző adásokat látva egy pillanatig sem kételkedtem, hogy valóban így lesz. Kíváncsian vártam, hogy milyen új ötletekkel rukkolnak elő, milyen új inspirációkat kapok a műsortól.

 

A balkon eredeti állapota nem volt épp szívmelengető, viszont pont ezért sok lehetőséget kínált.

 

balkon

 

Ahogy előkerültek az átalakítás új berendezési tárgyai, a csodálatos növények, ahogy elindult a szépítgetés, már látszott, hogy a végeredmény csak is remek lehet. A profi átalakító csapat tényleg oázissá varázsolta Hajós András csupasz balkonját. Kell ennél idillibb balkon?

 

balkon

 

Nem használtak méregdrága anyagokat. Olyan balkont alakítottak ki, amit egy átlag ember megengedhet magának. Mégis mitől lett különleges? Szerintem a szépérzéktől, a hozzáértéstől,  a lelkesedéstől és az apró ötletektől. Igen az apró ötletektől, amik önmagukban is megállják a helyüket, azonban együtt használva őket megtöbbszöröződik hatásuk. Az alap ötletek már meg vannak, ez alapján némi átalakítással akár saját magad is csinálhatsz egy a Hajós Andráséhoz hasonló, buja, bohém balkont.

 

balkon

 

A természet közeleségét hivatott szimbolizálni a műfű. Jó ötlet, hisz puhasága az otthonosság érzetét kelti, kellemesebb erre rálépni, mint a rideg kőre. Műfűből nagyon sok különböző minőségű és árfekvésű elérhető el a piacon. Alternatívaként rongyszőnyeget is használhatsz.

 

balkon

 

A felhasznált anyagokat tekintve nem kell túl mélyen a pénztárcába nyúlni, a raklap olcsón beszerezhető. Lecsiszolás és festés után pad, asztal vagy fali virágtartó is készülhet belőle. Fali virágtartónak akár egy régi, átfestett faláda is megteszi. Az ízlésesen megválasztott textíliák csalogatóvá, barátságossá alakítják a teret.

 

balkon

 

A függöny elég egyedi ötlet, nem túl sok hasonló megoldást láttam még, bár elképzelhető, hogy most divatba jön és terjedni fog.  Nagyon dekoratív, kitűnő a kiváncsi szomszédok fürkésző tekintette ellen csak úgy, mint árnyékolásra. A függöny karnist, ahogy a képen is látható célszerű a terasz szélétől kb. 20-30 centivel beljebbre rögzíteni. Erősebb szél vagy eső esetére viszont azt tanácsolnám, hogy a függönyt rögzítsd az oldalfalhoz, vagy valami stabil helyre. Nagyon jól mutat a fehér szín, bár bézst vagy valami sötétebb színt választva kevésbé kell bosszankodni a bekoszolódás miatt.

 

balkon

 

A növények szépségét hangulatos kaspókkal emelték. A színek harmonizálnak egymással, a kellemes összhatást fokozza, hogy a párnák színei rendre visszatérnek a kaspókban.

 

balkon

 

Az erkély lakberendezője Varga Judit volt, az Ő az erkélye is letisztult, igazi békeszigete.  

 

balkon

 

Ugye milyen egyszerű? Régebbi bejegyzéseimben további ötleteket találsz többek közt a balkon tervezéshez és balkonnövények kiválasztásához is. Itt pedig pár Balkonada rajongó balkonjára kukkanthatsz be.

 

Fogj hozzá, valósítsd meg, aztán tedd fel a végeredményt a Burjánzó balkonok  Facebook csoportba, ahol már több balkon tulajdonos megmutatta kis büszkeségét. Sok sikert és burjánzó balkont!

A képek az Otthon a kertben csapatától származnak.

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. AnaMi says:

  A függöny valóban remek ötlet, bár a gyakori esőzések miatt kissé macerás. Az erkély valóban hangulatos lett. Egyiptomban szinte minden erkély kap valamilyen függönyt, vagy árnyékolásra alkalmas szerkezetet.Viszont korántsem tartózkodnak kint.

 2. Böde László says:

  Hát jó! Én benne vagyok! De először olyan lakás kellene, mint Hajós Andrásé. 🙂

 3. Mariann Várszegi says:

  Csillébe jártam, ott nagyon sok helyen láttam, hogy az erkélyek /amik nem is olyan nagyok/ félig be vannak füvezve és kis virág csendélettel vannak díszítve, bokrocskákkal különböző kis növésű mutatós növényekkel. Van olyan is akik kis fűszer növényes kertet csinál vagy különleges zöldségeket termel. A másik fele pihenőhely asztal székekkel,fekvőhellyel. Szemnek szívnek felemelő látvány !

 4. Fekete Szilvia says:

  Mindig ilyenről álmodtam én is. A lakást szeretem, az erkélyem mérete is megfelelne. Azonban a rendszerváltás előtt épült elénk egy felüljáró híd. Ezt még elviseltem volna, – bár a forgalom az utóbbi években nagyon megnőtt -, de egy trolibusz megállóhelyet is telepített az alig 3 méter széles járdára az ablakunk alá a BKK, így az erkélyem használhatatlanná vált, kiülni a forgalom és az emberek keltette zaj miatt lehetetlen. Legszívesebben lerombolnám az erkélyem a BKK-val együtt és az összes döntéshozót is!

 5. W. A. Lacky says:

  Hmmm. Inkább Hajós Andrásnak legyen olyan erkélye, mint nekem!

 6. W. A. Lacky, ha küldesz képeket és néhány információt az erkélyedről, szívesen közzé teszem, hogy másoknak is tippeket adjunk a szép erkélyhez.

  Köszönöm előre is: Nagy Jucó

 7. Nagy Juco says:

  Köszönöm a hozzászólásokat. Érdekes olvasni, hogy gondolkodnak, hogy élnek mások.

  További jó balkonkertészkedést kívánok:
  Nagy Jucó

 8. Judit Varga says:

  Marokkóban is minden erkélyen függöny van az erős napsütés ellen (személyes tapasztalat). Szél/eső esetén ki lehet tekerni kétoldalra, nyár végén meg be lehet dobni a mosógépbe 😉

 9. Nagy Juco says:

  Nagyon köszönöm Judit a hozzászólást! Gratulálok a munkáidhoz. Örülök, hogy rátaláltál a cikkemre és megosztottad a függönnyel kapcsolatos véleményedet.:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!