Balkonada

Rózsás romantika a balkonon

Romantikus balkonok elmaradhatatlan kelléke a rózsa. Színével, formájával és illatával is elbűvöl. Igaz a fő virágzása júniusra tehető, ekkor a legszebb, de rövid pihenés után utóvirágzásra is számíthattunk. Folyton virágzó fajt választva pedig tavasztól őszig csodálhatjuk a virágokat.

 

balkon

 

A rózsa már az antik görög és római világban is fontos kultusz növény volt. A pogány rózsaünnepeken, mulatságokon rózsaszirmok millióit szórták szét az utcán, szökőkutakban. Rózsa koszorút hordtak a császárok, a csatába igyekvők,  a szerelmesek. A bort rózsaszirmokkal ízesítették, rózsaolajat használtak illatosításra.

 

balkon

 

Következő aranykorát a középkorban élte, hazánkban is ismert és szeretett virág volt. Elég csak Árpád-házi Szent Erzsébet legendájára gondolni, akiről úgy tartották, kötényében minden rózsává változik.  Várúrnők kedvence volt és a Mária szobrok lábait díszítették vele.

 

balkon

 

A török időkben, a Rózsák Atyjának hívott Gül Babáról szóló mítoszok hozták ismét divatba. A Gül Baba név egy felvett név, ami  “Rózsa Apó” jelentéssel bír. A szent és békés természetéről, verseiről és természet szeretetéről ismert török dervis imádta és nagy gonddal ápolta rózsáit. A legenda szerint turbánján mindig viselt egy rózsaszálat.  Gábor diák címmel, Zenthe Ferenc főszereplésével filmet is forgattak Gül Baba rózsáiról.  Gül Baba lányát, a gyönyörű Leilát Ali pasa sokadik feleségnek kívánja vinni a háremébe. Leila a kíváncsi tekintetek elöl elzárva éli életét, csak a zárt rózsakertben sétálhat. Üldözői elöl ide menekül két magyar diák, Gábor és Balázs. Gábor és Leila azonnal egymásba szeretnek. A rózsák és Gül Baba a történet végkifejletében is fontos szerepet játszanak. A szerelmes történet valódisága nem bizonyított, de Gül Baba népszerűségéhez nagyban hozzájárult.    

 

Gül_015

 

A Kelet-Ázsiából és Európából származó rózsák a kék kivételével minden színben elérhetők. Ha kék színű rózsával találkozol, abban biztos lehetsz, hogy festett. A rózsában ugyanis nincs az a gén, ami a kék színt biztosíthatná. A tudósok sokat kísérleteznek vele, így várható, hogy pár éven belül meg is találják a megoldást. Annyi csodálatos színben léteznek a rózsák, hogy szerintem kék és szivárvány szín nélkül is mindenki talál kedvére valót.

 

balkon

 

Választhatunk egyenes szárút, bokrosat, ívesen lehajlót,  futót, törzsest vagy akár minirózsát. Napos helyet kedveli, de déli fal elé azért ne állítsuk, mert ott túl erős a felmelegedés.

 

balkon

 

Mérsékelt öntözést igényel, a tápanyag után pótlást meghálálja. Egyszerű és olcsó megoldás a tápanyag után pótláshoz, ha a földjére öntjük a kávézaccot, amit aztán a locsolóvíz bemos a földbe.

 

rózsa2

 

Védettebb helyen a szabadban átteleltethető, egy kis takarás azért sosem árt. Ha a törzses rózsával biztosra akarunk menni, akkor célszerű a fagyok beköszönte előtt fagymentes helyre menekíteni.

 

balkon

 

A rózsákat tavasszal kell metszeni. Ne sajnáljuk a növényt, minél jobban visszametszük, annál több virágra számíthatunk. Ajánlott csak 3-4 szemnyi magasságot hagyni egy-egy ágon. A rózsabimbók elvirágzása után az első 5 leveles részig érdemes visszavágni.

 

balkon

 

A törzses, dézsába ültetett rózsák alá ültethetünk pl. harangvirágot, illatos ternyét, porcsinrózsát.

 

balkon

 

Mindegy milyen rózsát választunk egy biztos, egy kis odafigyeléssel, gondozással évekig örülhetünk neki és már magukban is biztosítják a romantikus hangulatot.

 

A nem saját készítésű képek forrását a képekre kattintva éred el. Ha szívesen nézlél még rózsás képeket, ajánlom figyelmedbe a Szőregi Rózsaünnepről készített bejegyzésemet.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Krisztina Horváth says:

  Üdv, a balkon ládába az erkélyre félfutó muskátlikat ültettünk
  A kérdésem az lenne hogy ami elvirágzott azt mindig leszedtük,most a zöld szára és a levele erősödött meg és kevesebb a virága
  Két naponta locsoljuk és hetente egyszer táp oldatozzuk.Egyébként kifejezetten muskátli földbe vannak ültetve
  Mit kéne tenni hogy a virágok is meginduljanak újra és ne csak a zöld erősödjön ,hanem sokkal több legyen rajta a virág? Egyébként bimbó elég sok van rajta

  Köszönöm a válaszát
  Krisztina

 2. Nagy Juco says:

  Kedves Krisztina!

  Köszönöm kérdésed.
  Ahogy olvasom pont úgy kezeled a muskátlikat, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Nagy gond nem lehet, hisz írod, hogy bimbó elég sok van rajta. Szerintem azok hamarosan ki fognak nyílni. Azt tudom még elképzelni, hogy kevés neki a fény. A muskátli ugyanis nagyon fényigényes, imádja a délelőtti napot, de a délutáni tűző nap már árthat. Fontos, hogy legalább a nap felében érje a nap, csak akkor fog dúsan virágozni. Nem írtad, hogy milyen tápoldatot használsz, mindenképp azt ajánlom, hogy kifejezetten virágzó növényekhez való tápoldatot szerezz be. A félfutó muskátli egyébként az első nagy virágzás után egy kis szünetet tart és utána ismét erőre kap és dúsan virágzik, ez lehet most nálad is.
  Remélem tudtam segíteni és hamarosan Te is elégedett leszel. Sok sikert kívánok!

 3. Éva Patay Tiborné says:

  Gyönyörű fotók sok fajta rózsáról.. minden virág csoda.. többek között a rózsa-.is..


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!