Balkonada

Rózsába borult Szőreg

Régi vágyam volt, hogy egyszer eljussak Szőregre, a Rózsaünnepre. Az idén végre megvalósult. Ugyan ez volt az első látogatásom ide, de szerintem nem az utolsó. Hoztam egy képes beszámolót, bár a képek nem tudják visszaadni a rendezvény hangultatát, színeit, illatai. Nincs mese, jövőre el kell látogatni!

 

Szöreg_213

 

A Szegedhez tartozó Szőregen, a rózsák hazájában immár 16. alkalommal három napos rendezvényen várták a rózsák szerelmeseit. A  több százezer virággal feldíszített városrészen kiállítások, jótékonysági árverés, hungarikum bemutató, koncertek és sportrendezvények csábították az érdeklődőket. Autóval vagy akár ingyenes busz járattal is ki lehetett jutni az illatozó, színpompás rózsaföldekre. A rendezvény a  Tisza-Maros szögi települések összefogásával jött létre, a környék százhúsz éves rózsatermesztési hagyományait folytató kertészek előtti tisztelgés gyanánt.

 

Szöreg_290

 

Szöreg_120

 

A Tisza és a Maros közötti öntéstalaj és napsütéses órák magas száma kiváló a rózsakertészkedéshez. A csaknem száz hektáron termesztett 4-5 millió rózsatő mintegy 250 családnak jelent megélhetést. A magyarországi rózsa termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik. A szőregi rózsatő 2004-ben felkerült a hungarikumok listájára is.

 

Szöreg_083

 

Szöreg_101

 

Szöreg_071

 

Szöreg_103

 

A Rózsaünnep leglátványosabb és legtöbb látogatót vonzó rendezvénye kétségkívül a szombat délutáni  karneváli felvonulás.  Feldíszített hintók, lovaskocsik, mezőgazdasági haszonjárművek, katonai csapatszállító, veterán autók, triciklik, biciklik, tandemek szállították a környező települések vezetőit és a rózsakertészetek képviselőit. A hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát és milliónyi rózsaszirmot dobáltak szét a lelkes nézők között. 

 

Szöreg_258

 

A menet élén a több ezer rózsaszálból kialakított magyar címer haladt.  Nemzeti jelképeink közül láthattuk még a Szent Koronát, az országalmát és a jogart is.

 

Szöreg_183

 

Szöreg_221

 

Szöreg_249

 

Szöreg_240

Szöreg_210

 

Szöreg_196

 

Szöreg_209

 

Szöreg_206

 

A Rózsaünnep a helyieknek is egy nagyon jó alkalom egy kis kikapcsolódásra, pihenésre, közös bulizásra. Volt aki stílusosan rózsával feldíszített ruhában várta a felvonulást.

 

Szöreg_176

 

 Könnyebb, nyári családi kikapcsolódás, szívből ajánlom mindenkinek. Igaz újabb egy évet kell várni rá, de megéri. Figyeld a blogomat én biztos ajánlani fogom jövőre is a júniusi programajánlómban.

Tudtad, hogy a rózsa ehető? Kóstoltam finom rózsából készített szörpöt is, de a lángosra is jutott a szirom áldásból.

 

Szöreg_250

 

További képeket találsz a Rózsaünnepről a Facebookon.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!