Balkonada

Milyen ballagási ajándékot adjak a pedagógusoknak?

Ismét itt a ballagási szezon. Ballagási virág egyszeregy címmel már írtam a ballagási ajándékok illemtanáról. Később elmondtam, mennyire fontos, hogy már kisgyerekkorban rászoktassuk a gyerekeket a virág ajándékozási rituálékhoz és milyen az igazi fiús ballagási ajándék. Ideje, hogy azokra is gondoljunk, akik hatalmas türelemmel, áldozatos munkával naponta újra és újra csemetéink nevelésén, okosításán munkálkodnak. Igen, a tanárokra, tanítókra, pedagógusokra gondolok. Köszöntsük őket néhány elismerő szóval, egy szál vagy egy csokor virággal, apró személyes ajándékkal.

 

Mezőffy_103

 

Tudom, hogy nem minden pedagógus tökéletes, Ők is halandó emberek. Ők is hozhatnak téves döntést, hibázhatnak. De egyáltalán nem ez a jellemző.  A szülők gyakran nem értenek egyet a tanárok módszereivel. Kérdem én,  minden szülő tökéletesen tisztában van azzal, hogy melyik gyermeknél mi a megfelelő nevelési módszer, tudja előre, hogy hosszú távon mivel tesz jót a gyermek fejlődédésének? A pedagógusok többsége is jól akarja és jól is végzi munkáját. Mindenki lelkileg egészséges, okos, felelősségteljes felnőtteket szeretne látni munkája eredményeként.

 

Mezőffy_046

 

A tanárok örülnek az ajándéknak, mert érzik a megbecsülést, a hála kifejezését. Jól esik nekik, hogy gondolnak rájuk, elismerik munkájukat. Tapasztalatom szerint nem várnak hatalmas ajándékokat, a személyes, szívvel-lélekkel készített ajándékokat sokkal szívesebben fogadják. Örülnek az egészen pici kis ajándéknak is, a saját kézzel készített tárgyak örök emlékül megmaradnak.

 

balkon

 

 

A nagy értékű ajándékok gyakran zavarba hozzák a tanárokat. Divat az osztály közösség által közösen vásárolt ajándék.  Emögött gyakran az áll, hogy a szülők többsége az ajándékozás felelősségét áthárítja a szülői munkaközösség tagjaira. Találják ki ők mi legyen az ajándék, részükről a pénz befizetésével minden le tudva. Még a felmentésük is meg van, ha a pedagógus nem igazán örül a kapott tárgyaknak. 

 

balkon

 

Családi, ismerősi körben sem egyszerű dolog az ajándékozás, hát még ma valakit csak távolról ismerünk. Ki örülne a huszadik vázának, a harmincadik könyvnek, ami esetleg már meg van vagy a témája sem érdekli? Nem tudhatjuk, mire van szüksége a pedagógusnak, többnyire nem ismerjük az ízlését, hobbijait.  Csak sejtésünk lehet, minek örülne igazán. A sok rossz közül talán még az édességeket tartalmazó csemegekosár a legkevésbé rossz választás, annak tartalmát tudja leginkább használni egy családban. Szerintem viszont a legjobb megoldás egy csodálatos virágcsokor és mellé egy saját készítésű ötletes, különleges ajándék.  A  gyerekek által rajzolt, festett képek, az Ő arcképükkel díszített ajándékok évek múlva is emlékeztetik a tanárokat a diákokra.

 

balkon

 

Megkérdeztem a témában egy illetékest, a Tokodaltárói  Gárdonyi Géza Általános Iskolában tanító Ági nénit, mi a véleménye az ajándékokról. A kérdésem így szólt: “Pedagógusként mit jelent számodra a diákoktól kapott ajándék és milyen ajándéknak örülsz leginkább?”

“Én annak örülök leginkább, amikor rajzolnak, vágnak, ragasztanak valami egészen egyedit. (Mindegyik egyedi, hisz minden gyerek másképp csinálja!) Ha még írnak is rá egy-két szót (pl Ági néninek, szeretettel, emlékül) és még alá is írják, annak külön tudok örülni! Természetesen nagy öröm egy szál virág is, amit szeretettel adnak! Az a tény, hogy eszükbe jutott, hogy örömet okozzanak, nekem valóban örömöt is okoz! Én úgy érzem, a legapróbb ajándékkal is leginkább a szeretetüket fejezik ki!

Frank Ágnes tanárnő, srácnevelő, 4 gyerkőcös családanya”

A válasz mellé a történelem és angol szakos tanárnő két kedvenc ajándékát is megmutatta, amit a tanítványai készítettek számára.

 

ajandek_pednap

 

ajandek_husvet

 

Sőt a nyári szünetre való tekintettel ingyenes ajándékkal is készült. A több, mint 20 fantasztikus ötletet tartalmazó Játékötletek fiúknak hosszú utazáshoz című könyvet a linre kattintva ingyen letöltheted.

Azt hiszem ehhez nincs mit hozzáfűzni. Ilyen tanár nénit kívánok mindenki gyerkőcnek!

 

Mezőffy_092

 

Minden pedagógus megérdemli, hogy időnként virággal és apró ajándékkal kifejezzük köszönetünket. Jár nekik, hogy éreztessük, meg vagyunk elégedve a  munkájukkal, szeretjük őket és hálásak vagyunk, hogy foglalkoztak a gyermekünkkel. Ne maradjon hát el a méltó köszönet. Legyen bármi az ajándék, szerintem legalább egy szál virágot illik hozzá adni.

 

Mezőffy_022

A virágátadás szabályairól itt olvashatsz.

Mezőffy_070

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!