Balkonada

Mi mindenre jó a franciaerkély?

Érdekes kérdést kaptam, amit itt szeretnék megválaszolni. Egy kedves olvasónk, Vali miután a minibalkonokkal kapcsolatos bejegyzést megnézte felém szegezte a kérdést: “Mit csináljon az, akinek csak franciaerkélye van?  Egy ruhaszárító elférne a korlátra, de a felettem lakó szomszéd tuti akkor rázná a szőnyeget, amikor a frissen mosott ruháim száradnak.”  Ha esetleg valaki nem tudná, franciaerkély, vagy franciaablak egy erkély nélküli erkélyajtó, ahonnan nem lehet kilépni, legfeljebb egy keskeny szegélyre. A biztonságról a szokásos magasságú erkélykorlát gondoskodik. Szellőztetés és fény viszonyok szempontjából jobb, mintha egy ablak lenne beépítve, a korlát pedig lehetőséget nyújt virágok elhelyezésére is.

 

balkon

 

Valóban nem egyszerű a helyzet, én sem tudok jó ötletekkel szolgálni. Sokan csak nyűgnek érzik a francia erkélyt, hisz oda nem  lehet kiülni egy kávéval és egy jó könyvvel a kezünkben. Nem tudunk elmélázva üldögélni vagy épp egy csevegős délutánt tartani. Arra sem ad módot, hogy kivonuljunk egy cigire, hogy ne a szobában pöfékeljünk.  Talán jogos, ha úgy érzik, van is erkély, meg nincs is. Ablak tisztáskor plusz egy tisztítandó felület, amikor pedig növényeket akarunk kirakni, rá kell jöjjünk, hogy iszonyatosan kicsi. Még is sokaknak ez az egyetlen módja, hogy kicsit közelebb hozzák a természetet. Nem mindegy, az ablakon kinézve milyen kép tárul elénk. Mennyivel jobb érzés színes virágokkal borított erkélyre kitekinteni, mint a csupasz korlát látványán búslakodni.

 

balkon

A padlóig lenyúló ajtó remek lehetőség a külvilág becsempészésére, egy kis leleménnyel a szobanövények nyaraltatása is megoldható itt.  A szűk hely jól kihasználható, ha a cserepeket a rácsozathoz erősített tartókba állítjuk vagy pl. a futórózsát, borostyánt futtatunk a rácsokra.

 

balkon

 

Nézz meg, hogy csinálják ezt mások!

 

balkon

 

 

balkon

 

 

balkon

 

 

balkon

 

 

balkon

 

 

Szívesen válaszolok balkonnövényekkel kapcsolatos kérdésekre. Megköszönöm, ha tetszésedet a tetszik és a megosztás gombok megnyomásával is kifejezed, ami sok bátorítást ad nekem a folytatáshoz. További inspirációkért látogass el a Balkonada Facebook oldalra.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!