Balkonada

Afrika csillagai: Orchidea csodák

A májusi programajánlómban előkelő helyen szerepelt a Magyar Orchidea Társasság által által tervezett Orchidea Kiállítás. A kiállítás második napján látogattam el, gyorsan leírom élményeim, hogy aki kedvet kap, holnap még ellátogathasson. Ismét fantasztikus élménnyel gazdagodtam. A rendkívül látványos, jól megrendezett, rengeteg orchidea különlegességet felvonultató rendezvény megint tudott újat mutatni. Míg tavaly ősszel Japán volt a díszvendég, az idén Afrika tárgyai között csodálhattuk meg a növény ritkaságokat.

 

img-0606

 

A kosborok vagy más néven orchideák családja a legnépesebb a növényvilágban, több, mint 30.000 orchidea fajt különböztetünk meg. A virágos növények 40%-t teszik ki. Rendszertanilag a kosborokhoz sorolható a mindenki által jól ismert és kedvelt fűszernövény : a vanília is. Az orchideákról általában Délkelet-Ázsia, vagy Dél-Amerika párás-forró őserdői jutnak eszünkbe. Hazánk és Afrika csak nagyon ritkán. kevesen tudják, hogy hazánk is  több különleges védett kosbor  lelőhelye. Afrika különlegességei többek között a viasz-szerű fehér virágú Angraecumok, a kicsi, törékeny, illatos Aerangisek, a talajlakó Disák.

 

Orchid14_297

 

Az orchideákról szóló első hivatalos feljegyzések  a Kr. e. V. századból származnak. Az Orchis, Orchidea név a görög orchid here, férfi ivarmirigy szóból ered. Úgy tartották, hogy a  kosborok növelik a férfiasságot és ha a kosbor két álgumója közül megeszik a nagyobbat, akkor fiút nemzenek.

 

Orchid14_216
 
 
A termesztésével kapcsolatos első feljegyzések azonban csak a 10. században jelennek meg. Ekkor az európai irodalmakban nem dísznövényként, hanem gyógynövényként emlegetik. Ennek fő oka, hogy a trópusi fajokat még nem ismerték, az európai fajok pedig kevésbé látványosak. A trópusi fajok Hollandián, Belgiumon és Anglián keresztül a XVIII. században jutottak el Európába.
 
 
Orchid14_254
 
 
Az orchideáknak szimbolikus jelentése: a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői.
 
 
Orchid14_296

 

A kiállítás címadójához, az “Afrika Csillagához” különös történet fűződik. Egy gyönyörű,  Közép-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos Angraecum faj a virág csillag alakjáról és ezüstös fehér színéről kapta a nevét. A természettudós Darwin nagy lelkesedéssel tanulmányozta az orchideákat, azok felépítését, és szaporodási technikáit. Felfedezte, hogy ennek az Angraecum fajnak 20 cm hosszú a „sarkantyúja” ami a virágport rejti. Feltételezte, hogy létezik olyan rovar, amely rendelkezik 20 cm hosszú szájszervvel, amellyel eléri a virágpor rejtekét. Kortársai nem adtak hitelt a szavainak, légből kapott túlzásnak tartották. Néhány évvel Darwin halála után, a 20. század első éveiben biológusok rátaláltak arra az afrikai rovarra, amely valóban rendelkezik egy 20 cm-re kinyújtható nyelvvel, amellyel el tudja érni a „sarkantyú” legmélyét.

 

101-0118

 

Afrika orchideái – csakúgy, mint a világ egyéb részein élők – a súlyosan veszélyeztetett növények közé tartoznak. Ezek közül különösen védelemre szoruló a Disák nemzetsége. A Disák a földi orchideák közé tartoznak, krumpliszerű gumójuk a föld alatt található, és ehető. A Disák számára ez a tény jelenti a legnagyobb veszélyt. Afrika éhség-övezeteiben mázsaszámra takarítják be a Disa gumókat, és adják el jó pénzért, mivel a Disa-gumókból készült ételek előkelő helyen szerepelnek a vegetárianus éttermek étlapjain. A helyi és nemzetközi természetvédő egyesületek hatalmas erőfeszítéseket tesznek a gumók tömeges betakarításnak megakadályozásáért, és a Disa nemzetség megmentéséért.

 

disa-kewensis

 

Orchid14_183

 

 

Orchid14_168

 

Orchid14_187

 

 

Orchid14_110

 

 

Minden virágkedvelőnek szívből ajánlom a kiállítás megtekintését. A csodás látvány garantáltan kikapcsol, kizökkent a minden napok gondjaiból. A belépő jegyek ára május 31-ig az Oázis kertészetekben levásárolható.

Plusz egy tipp: Ne felejtsd el kitölteni a belépőjegy mellé járó kérdőívet, többek közt orchideát nyerhetsz. Sorsolás 13.30-kor és 17.00-kor!

A kiállításon készített további képeket megnézheted a Facebookon.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!