Balkonada

7+1 virágos program májusra

Határtalan természetrajongásommal igyekszem másokat is megfertőzni. A Madarak és fák napjára virágos programajánlókkal készültem. Nem volt nehéz dolgom, hisz május hónapban számos rendezvény várja a virágok szerelmeseit.

 

1. Füvészkert, Budapest

 

Május 10-én Budapesten, a Füvészkertben Madarak és fák napja című rendezvényen játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, galambröptetéssel, szakvezetéssel várják a kicsiket és a nagyokat. 

Ugyanitt május 11-én a Különleges zöldségek napját tartják, ahol több, mint 300 féle ritka és különleges zöldség- és fűszernövény bemutatójára és vásárára kerül sor. Kiskertekben, balkonokon is hasznosítható növénygondozási tanácsokat és praktikus ötleteket kaphatunk a Corvinus Egyetem szakértőitől és be is szerezhetjük a palántákat.

 

Fűvész_233

 

Továbbra is Füvészkertben maradva május 16-18 között Szúrós parádé elnevezéssel kaktusz  kiállítás tekinthető meg. A kiállítás egyben vásár is, ahol kedvünkre válogathatunk az árusok portékáiból, kaktusz ritkaságokból.

 

Fűvész_163

 

Május 24-én Európa Piknikre invitálnak, amiről részleteket egyelőre nem találtam a honlapon.

Érdemes rendszeresen figyelni a Füvészkert honlapját, sok ünnepet, rendezvényt tartanak érdekes programokkal, szakmai bemutatókkal.   A jegyárak megfizethetőek,  a felnőtt jegy eseménytől függően 850-1000, a diákjegy 400-500 Ft-ba kerül, családi belépővel két felnőtt és két gyermek belépése 2000-2500 Ft.

 

2. Mezőgazdasági Múzeum, Budapest – Orchidea Kiállítás és vásár

 

Orchidea Kiállítást tartanak a Mezőgazdasági Múzeumban május 9 és 11 között, Afrika csillagai címmel. A kiállításon a hazai gyűjtők féltett kedvencein túl számos külföldi kertészet növényeit is megcsodálhatjuk. Természetesen lehetőség lesz különleges, szebbnél szebb orchideák megvásárlására is. A múzeum Alpár Ignác tervezte neoreneszánsz épülete méltó helyet biztosít az egzotikus orchidea ritkaságoknak.

 

orchid_039

 

Kedvcsinálóként egy kis részlet a kiállítás meghívójából: 

” A témának különös aktualitást ad, hogy ez év őszén a dél-afrikai Johannesburg ad otthont az Orchidea Világkiállításnak és Kongresszusnak.Az afrikai orchideák közül az egyikhez különös történet fűződik. Egy gyönyörű Angraecum fajról van szó, amely Közép-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos. A helyiek ezt a fajt Afrika Csillagának nevezik, utalva a virág csillag alakjára és ezüstös fehér színére. A természettudós Darwin nagy lelkesedéssel tanulmányozta az orchideákat, azok felépítését, és szaporodási technikáit. Felfedezte, hogy ennek az Angraecum fajnak 20 cm hosszú a „sarkantyúja” ami a virágport rejti. Feltételezte, hogy létezik olyan rovar, amely rendelkezik 20 cm hosszú szájszervvel, amellyel eléri a virágpor rejtekét. Kortársai nem adtak hitelt a szavainak, légből kapott túlzásnak tartották. Néhány évvel Darwin halála után, a 20. század első éveiben biológusok rátaláltak arra az afrikai rovarra, amely valóban rendelkezik egy 20 cm-re kinyújtható nyelvvel, amellyel el tudja érni a „sarkantyú” legmélyét.”

A jegyek nem olcsók, a felnőtt 1.600 Ft-ba, a kedvezményes 1.200 Ft-ba kerül, míg két felnőtt és két-három gyermek 4.400 Ft-ért tekintheti meg a kiállítást. Jó hír viszont, hogy a jegyek egy későbbi időpontban az Oázis Kertészet üzleteiben levásárolhatóak.

 

orchid13_219
További információk érhetők el a kiállításról a www.orchideakiallitas.hu oldalon.
A tavalyi kiállításon készített képeimből a Facebookon szemezgethetsz.

 

3. Jeli Arborétum, Kám

 

Európa egyik legszebb botanikuskertjét a Vas megyei Kám község határában találjuk. Fő látványosságai a májusban nyíló, havasi származású rododendronok.  A havasszépe, hangarózsa vagy babérrózsa néven is ismert növények színvilága igen változatos. Az arborétumban több, mint 300 rododendron faj él, a példányok száma pedig több ezer.

 

jeli-arboretum-2013-

 

jeli

 

jeli2

 

A felnőtt jegy 1.000 Ft, a gyermek, diák és nyugdíjas 500 Ft. A két felnőtt és minimum egy gyermek részvételével váltható 2.000 Ft-os családi jegy mellé tájékoztató füzetet is adnak.

A Jeli arborétum hivatalos honlapja további információkkal szolgál.

 

4. Somogyvámos – Krisna-völgyi virágkarnevál

 

Somogyvámoson Virágom, virágom címmel május 19-én 10 és 17 óra között rendezik a Krisna-völgyi virágkarnevált. Személyesen még sosem jártam a Krisna-völgyben, így csak a honlapon olvashatókra tudok hagyatkozni.

“Krisna-völgyben minden tavasszal megrendezzük a virágünnepet – emlékezve a virágok szimbolikus és valódi jelentéseire. Látogatóink számára ezen a napon különleges programot állítottunk össze: Virágkertészetünk megtekintése után minden vendégünknek lehetősége lesz saját csokrát felajánlani az oltáron Krisnának.”

Ha kertjükből szeretnének hozni Krisnának virágot az oltárra, azt is szívesen vesszük :-)

 

krisna-volgy

 

A felnőtt jegy ára 1.490, míg a diák és nyugdíjas jegyé 990 Ft.

Részletek itt érhetők el.

 

5. Nagytétényi Kastély Múzeum, Budapest – A szecesszió élő virágai

 

Május 23 és 29 között a Nagytétényi Kastély Múzeum dísztermében a szecesszió virágaié lesz a főszerep. Az Iparművészeti Múzeum szecessziós üveg és kerámia tárgyainak virágmotívumait jól kiegészítik majd a Katona Anna mester virágkötő által megalkotott élővirág kompozícióik.

 

nagytétény

 

A kiállítás mellett hétvégén,  május 24-25-én változatos programok várják a látogatókat a kastély termeiben és a parkjában. Népies ügyességi és logikai játékok, kézművessarok, komoly zenei koncertek és tárlatvezetés színesítik a kínálatot.

A részletes program itt tekinthető meg.

 

6. Aquincum Múzeum, Budapest – FLORALIA, Római tavaszünnep

 

Május 24-25-én immár XXV. alkalommal rendezik meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Floraliát. Fiatal virágkötők római ihletettségű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet a kétnapos tavaszünnepre. A látogatók az Ókort idéző életmód és kézműves bemutatókon keresztül kaphatnak betekintést az antik Róma életébe.

 Floralia_040

 

 

Floralia_012

 

A felnőtt jegy 1.900, a diák és nyugdíjas jegy 850 Ft-ba kerül, családok 4.200 Ft-ért látogathatják a múzeumot. Római ruhában érkezve felnőtteknek 850, míg gyermekeknek 700 a kedvezményes belépő.

További részletek a múzeum honlapján.

 

7. Fehérvárcsurgó – 10. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

 

Idén már a 10. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok kerül megrendezésre Fehérvárcsurgón a Károlyi Kastélyban május 30 és június 1 között. A gyönyörű kastélyparkban nemzetközi hírű szaktekintélyek a dísznövény szakmának szóló előadásain túl kerti kiállítás és vásár csábítja az érdeklődőket.

 

fehérvárcsurgó

 

Székesfehérvár vasútállomástól ingyenes buszjáratokkal is eljuthatunk a helyszínre. A felnőttek belépő díja 900, míg a diákoké és a nyugdíjasoké 600 Ft-ba kerül.

Részletes program a Kastély honlapján.  

 

7+1. Gyömrő – Romantika ünnep

 

Végül egy teljesen ingyenes programra hívnám fel a figyelmed, ahol a virágok mellett könnyű és komoly zenei koncertek, csoportos esküvők,  versenyek, kulturális és gasztronómiai programok várnak. Shakespeare és az Ő híres szerelmes párja, Rómeó és Júlia előtt tisztelegve , Júlia névnaptól, május 22-től május 25-ig a romantikát kedvelőket várják Gyömrőre. A Pest megyei városban ezen a héten minden a romantikáról szól. Pár éves hagyományt követve a csoportos esküvőn idén is több pár szájából csendülnek fel a boldogító igenek. A házasságkötés hivatalos, a szervezést és az esküvő számos költségét a szervezők állják. Egy szerencsés pár a különleges esküvői élményen túl egy római nászúttal is gazdagabb lesz. Érdemes szét nézni a városban, felkeresni a romantikus sétautakkal övezett tórendszert, a szerelmesek lakatfalát vagy a központban található szerelmesek padját.

 

gyömrő

 

A tartalmas programok közül a szombat délután 15.30-17.00 között megrendezésre kerülő Esküvő showt emelném ki. Klein Andrea mester virágkötő által készített romantikus esküvői virágkompozíciókban gyönyörködhetünk, amihez az aláfestő zenét a Budapesti vonósok kamarazenekar vonósnégyese szolgáltatja.

 

Rügy_024

 

A Romantika ünnep részletes programjáért keresd fel a RÜGY honlapját.

A képek jó részére kattintva megtekintheted tavaly készített fotóimat.

Tudsz olyan májusi virágos programról, amit kifelejtettem? Örömmel venném, ha megosztanád velem.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!