Balkonada

7+1 virágos program májusra

Határtalan természetrajongásommal igyekszem másokat is megfertőzni. A Madarak és fák napjára virágos programajánlókkal készültem. Nem volt nehéz dolgom, hisz május hónapban számos rendezvény várja a virágok szerelmeseit.

 

1. Füvészkert, Budapest

 

Május 10-én Budapesten, a Füvészkertben Madarak és fák napja című rendezvényen játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, galambröptetéssel, szakvezetéssel várják a kicsiket és a nagyokat. 

Ugyanitt május 11-én a Különleges zöldségek napját tartják, ahol több, mint 300 féle ritka és különleges zöldség- és fűszernövény bemutatójára és vásárára kerül sor. Kiskertekben, balkonokon is hasznosítható növénygondozási tanácsokat és praktikus ötleteket kaphatunk a Corvinus Egyetem szakértőitől és be is szerezhetjük a palántákat.

 

Fűvész_233

 

Továbbra is Füvészkertben maradva május 16-18 között Szúrós parádé elnevezéssel kaktusz  kiállítás tekinthető meg. A kiállítás egyben vásár is, ahol kedvünkre válogathatunk az árusok portékáiból, kaktusz ritkaságokból.

 

Fűvész_163

 

Május 24-én Európa Piknikre invitálnak, amiről részleteket egyelőre nem találtam a honlapon.

Érdemes rendszeresen figyelni a Füvészkert honlapját, sok ünnepet, rendezvényt tartanak érdekes programokkal, szakmai bemutatókkal.   A jegyárak megfizethetőek,  a felnőtt jegy eseménytől függően 850-1000, a diákjegy 400-500 Ft-ba kerül, családi belépővel két felnőtt és két gyermek belépése 2000-2500 Ft.

 

2. Mezőgazdasági Múzeum, Budapest – Orchidea Kiállítás és vásár

 

Orchidea Kiállítást tartanak a Mezőgazdasági Múzeumban május 9 és 11 között, Afrika csillagai címmel. A kiállításon a hazai gyűjtők féltett kedvencein túl számos külföldi kertészet növényeit is megcsodálhatjuk. Természetesen lehetőség lesz különleges, szebbnél szebb orchideák megvásárlására is. A múzeum Alpár Ignác tervezte neoreneszánsz épülete méltó helyet biztosít az egzotikus orchidea ritkaságoknak.

 

orchid_039

 

Kedvcsinálóként egy kis részlet a kiállítás meghívójából: 

” A témának különös aktualitást ad, hogy ez év őszén a dél-afrikai Johannesburg ad otthont az Orchidea Világkiállításnak és Kongresszusnak.Az afrikai orchideák közül az egyikhez különös történet fűződik. Egy gyönyörű Angraecum fajról van szó, amely Közép-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos. A helyiek ezt a fajt Afrika Csillagának nevezik, utalva a virág csillag alakjára és ezüstös fehér színére. A természettudós Darwin nagy lelkesedéssel tanulmányozta az orchideákat, azok felépítését, és szaporodási technikáit. Felfedezte, hogy ennek az Angraecum fajnak 20 cm hosszú a „sarkantyúja” ami a virágport rejti. Feltételezte, hogy létezik olyan rovar, amely rendelkezik 20 cm hosszú szájszervvel, amellyel eléri a virágpor rejtekét. Kortársai nem adtak hitelt a szavainak, légből kapott túlzásnak tartották. Néhány évvel Darwin halála után, a 20. század első éveiben biológusok rátaláltak arra az afrikai rovarra, amely valóban rendelkezik egy 20 cm-re kinyújtható nyelvvel, amellyel el tudja érni a „sarkantyú” legmélyét.”

A jegyek nem olcsók, a felnőtt 1.600 Ft-ba, a kedvezményes 1.200 Ft-ba kerül, míg két felnőtt és két-három gyermek 4.400 Ft-ért tekintheti meg a kiállítást. Jó hír viszont, hogy a jegyek egy későbbi időpontban az Oázis Kertészet üzleteiben levásárolhatóak.

 

orchid13_219
További információk érhetők el a kiállításról a www.orchideakiallitas.hu oldalon.
A tavalyi kiállításon készített képeimből a Facebookon szemezgethetsz.

 

3. Jeli Arborétum, Kám

 

Európa egyik legszebb botanikuskertjét a Vas megyei Kám község határában találjuk. Fő látványosságai a májusban nyíló, havasi származású rododendronok.  A havasszépe, hangarózsa vagy babérrózsa néven is ismert növények színvilága igen változatos. Az arborétumban több, mint 300 rododendron faj él, a példányok száma pedig több ezer.

 

jeli-arboretum-2013-

 

jeli

 

jeli2

 

A felnőtt jegy 1.000 Ft, a gyermek, diák és nyugdíjas 500 Ft. A két felnőtt és minimum egy gyermek részvételével váltható 2.000 Ft-os családi jegy mellé tájékoztató füzetet is adnak.

A Jeli arborétum hivatalos honlapja további információkkal szolgál.

 

4. Somogyvámos – Krisna-völgyi virágkarnevál

 

Somogyvámoson Virágom, virágom címmel május 19-én 10 és 17 óra között rendezik a Krisna-völgyi virágkarnevált. Személyesen még sosem jártam a Krisna-völgyben, így csak a honlapon olvashatókra tudok hagyatkozni.

“Krisna-völgyben minden tavasszal megrendezzük a virágünnepet – emlékezve a virágok szimbolikus és valódi jelentéseire. Látogatóink számára ezen a napon különleges programot állítottunk össze: Virágkertészetünk megtekintése után minden vendégünknek lehetősége lesz saját csokrát felajánlani az oltáron Krisnának.”

Ha kertjükből szeretnének hozni Krisnának virágot az oltárra, azt is szívesen vesszük :-)

 

krisna-volgy

 

A felnőtt jegy ára 1.490, míg a diák és nyugdíjas jegyé 990 Ft.

Részletek itt érhetők el.

 

5. Nagytétényi Kastély Múzeum, Budapest – A szecesszió élő virágai

 

Május 23 és 29 között a Nagytétényi Kastély Múzeum dísztermében a szecesszió virágaié lesz a főszerep. Az Iparművészeti Múzeum szecessziós üveg és kerámia tárgyainak virágmotívumait jól kiegészítik majd a Katona Anna mester virágkötő által megalkotott élővirág kompozícióik.

 

nagytétény

 

A kiállítás mellett hétvégén,  május 24-25-én változatos programok várják a látogatókat a kastély termeiben és a parkjában. Népies ügyességi és logikai játékok, kézművessarok, komoly zenei koncertek és tárlatvezetés színesítik a kínálatot.

A részletes program itt tekinthető meg.

 

6. Aquincum Múzeum, Budapest – FLORALIA, Római tavaszünnep

 

Május 24-25-én immár XXV. alkalommal rendezik meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Floraliát. Fiatal virágkötők római ihletettségű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet a kétnapos tavaszünnepre. A látogatók az Ókort idéző életmód és kézműves bemutatókon keresztül kaphatnak betekintést az antik Róma életébe.

 Floralia_040

 

 

Floralia_012

 

A felnőtt jegy 1.900, a diák és nyugdíjas jegy 850 Ft-ba kerül, családok 4.200 Ft-ért látogathatják a múzeumot. Római ruhában érkezve felnőtteknek 850, míg gyermekeknek 700 a kedvezményes belépő.

További részletek a múzeum honlapján.

 

7. Fehérvárcsurgó – 10. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

 

Idén már a 10. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok kerül megrendezésre Fehérvárcsurgón a Károlyi Kastélyban május 30 és június 1 között. A gyönyörű kastélyparkban nemzetközi hírű szaktekintélyek a dísznövény szakmának szóló előadásain túl kerti kiállítás és vásár csábítja az érdeklődőket.

 

fehérvárcsurgó

 

Székesfehérvár vasútállomástól ingyenes buszjáratokkal is eljuthatunk a helyszínre. A felnőttek belépő díja 900, míg a diákoké és a nyugdíjasoké 600 Ft-ba kerül.

Részletes program a Kastély honlapján.  

 

7+1. Gyömrő – Romantika ünnep

 

Végül egy teljesen ingyenes programra hívnám fel a figyelmed, ahol a virágok mellett könnyű és komoly zenei koncertek, csoportos esküvők,  versenyek, kulturális és gasztronómiai programok várnak. Shakespeare és az Ő híres szerelmes párja, Rómeó és Júlia előtt tisztelegve , Júlia névnaptól, május 22-től május 25-ig a romantikát kedvelőket várják Gyömrőre. A Pest megyei városban ezen a héten minden a romantikáról szól. Pár éves hagyományt követve a csoportos esküvőn idén is több pár szájából csendülnek fel a boldogító igenek. A házasságkötés hivatalos, a szervezést és az esküvő számos költségét a szervezők állják. Egy szerencsés pár a különleges esküvői élményen túl egy római nászúttal is gazdagabb lesz. Érdemes szét nézni a városban, felkeresni a romantikus sétautakkal övezett tórendszert, a szerelmesek lakatfalát vagy a központban található szerelmesek padját.

 

gyömrő

 

A tartalmas programok közül a szombat délután 15.30-17.00 között megrendezésre kerülő Esküvő showt emelném ki. Klein Andrea mester virágkötő által készített romantikus esküvői virágkompozíciókban gyönyörködhetünk, amihez az aláfestő zenét a Budapesti vonósok kamarazenekar vonósnégyese szolgáltatja.

 

Rügy_024

 

A Romantika ünnep részletes programjáért keresd fel a RÜGY honlapját.

A képek jó részére kattintva megtekintheted tavaly készített fotóimat.

Tudsz olyan májusi virágos programról, amit kifelejtettem? Örömmel venném, ha megosztanád velem.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!