Balkonada

Mi kerülhet az árnyékos balkonra?

Alig, hogy elindítottam a Balkonada blogot a Facebook oldalra kaptam egy kedves és megtisztelő kérdést. 

“A belvárosban lakom, belső körfolyosós házban, ahová semmi nap nem süt be, viszont szeretném az előttünk lévő balkont kicsit szebbé varázsolni. Vásároltam kiakasztható kaspókat, de a tavaly sem a pillangó sem a korall virág nem érezte jól magát nálam. Tudnál esetleg tanácsot adni, hogy milyen virág fajta tűri meg ezt a lehetetlen állapotot?
Segítséged előre köszönöm szépen!
Csizmás Fruzsina”

A kérdést azonnal megválaszoltam és megígértem Fruzsinának, hogy a blogon részletesen, képekkel is visszatérek a kérdésre. Nem könnyelmű ígéret volt, hisz legalább egy hónapra előre tudom, hogy mikor miről szeretnék írni. Természetesen a hűvös, árnyékos balkonok növényeinek számbavétele is tervben volt. Mindig akad persze olyan téma, amit fontosabbnak, aktuálisabbnak, érdekesebbnek ítélek meg és borul a terv.   Előbb-utóbb azonban minden sorra kerül. Szerintem Fruzsina nincs egyedül a problémájával így ideje megosztani a választ a többiekkel is. A szeszélyes április elmúltával már nyugodtan beindulhat a balkonnövények beszerzése.

 

190561_8635

 

Az árnyékos, hűvös balkonok, gangok jelentik a legnagyobb kihívást a balkonkertészeknek. Azért nem reménytelen a helyzet.

fenyőfélék, bukszusok, a közönséges babérmeggy, a borostyán nagyon szeretik a sötét, hűvös helyeket. A dézsában tartva igen ellenállók, örökzöld növények lévén télen is díszítenek. A bukszus vagy puszpáng további előnye, hogy bármilyen formára nyírható.

 

Örökzöldek

Örökzöldek

 

A fáradhatatlanul virágzó nebáncsvirág vagy népnyelven pistike fehér, rózsaszín, narancs, piros, ibolya színben pompázhat.  A gyakori öntözést és tápoldatozást árnyékos balkonon is meghálálja.

 

Nebáncsvirág

Nebáncsvirág

Hűvös helyen is gyönyörűen virágzik a hópehelyvirág vagy más néven bakopa. Szívóssága és hosszan tartó virágzása miatt kedvelt balkonnövény. Április és október között apró, csillag alakú fehér, rózsaszín, lilás vagy kék virágokkal díszít. Magassága 15-25 cm, de a hajtásai akár 100 cm hosszúra is nőhetnek.

 

Bakopa, hópehelyvirág

Bakopa, hópehelyvirág

 

A himalájai hortenzia díszes levelekkel és virágokkal rendelkezik. Jól tűri az árnyékot. Rendszeres lágy vizes öntözést és kéthetenként tápoldatozást igényel.

 

Hortenzia

Hortenzia

 

Fűszernövények közül a metélőhagyma, a metélőpetrezselyem  jöhetnek számítás.

 

Fűszernövények

Fűszernövények

 

A szívalakú bőrlevél kora tavasszal virágzik, leveleivel egész évben díszít.

 

Szívalakú bőrlevél

Szívalakú bőrlevél

 

A gumós begónia fehér, sárga, rózsaszín és piros színekben is elérhető. Folyamatosan locsolva magas díszítő értékkel rendelkezik az árnyékos balkonokon is. Sötét balkonra javaslom a sárga szín választását, mert az napsütéses érzetet kelt.

 

Gumós begónia

Gumós begónia

 

A szivárvány szinte minden színében elérhető petúnia az árnyas teraszokon is bőségesen virágzik.

 

petúnia2

Petúnia

 

A fukszia piros, rózsaszín, lila, ibolyás kék virágai gyakran kétszínűek. Csüngő fajtái díszes ámpolna növények. Viszont csak egyes fajtái viselik el a napfény teljes hiányát.

 

Fukszia

Fukszia

 

Kék, fehér, lila és bíbor színekben nyíló lobéliák szeretik az árnyékos helyeket.

 

Lobélia

Lobélia

 

Ajánlom figyelmedbe a félárnyékos balkonok  és a napos erkélyek  növényeiről szóló bejegyzésemet is.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!