Balkonada

10+1 balkonnövény félárnyékos helyre

Amikor bemutattam, hogy a napos balkonokra mennyiféle virágot tehetünk, páran talán elkedvetlenedtek. Pedig azoknak sem kell csüggedniük,  akik erkélyére nem süt mindig a nap. Vannak növények, amelyek kifejezetten a félárnyékos helyeket kedvelik, a napos balkonon kiégnek. Bátran ajánlom a legelterjedtebb és legtöbb sikerélménnyel kecsegtető félárnyékos helyet kedvelő balkonnövényeket akár kezdő kertészkedőknek is.

1. Muskátli

Álló, futó és félfutó fajtái is megélnek a félárnyékos balkonon, bár kisebb virághozamra számíthatunk, mint a mindig napos balkonon tartva.  Egész nyáron csodás virágözönt biztosítanak. Az angol muskátli a nagy forróságban egy kis lélegzetvételnyi szünetet tart, nem kell megijedni, ha egy rövid ideig alábbhagy a virágzással.

 

olaszorszag-erkely-trevisoban

 

2. Cserjés margitvirág

Dézsába ültetve különös nyári hangulatot varázsol a balkonra. Júniustól szeptemberig hozza fehér, sárga vagy rózsaszín virágait. Közepes vízigényű, az elnyílt virágokat le kell szedni.

 

Margaréta

 

3. Bakopa

A hópehelyvirág vagy bakopa szívóssága és hosszan tartó virágzása miatt kedvelt balkonnövény. Április és október között apró, csillag alakú fehér, rózsaszín, lilás vagy kék virágokkal díszít. Magassága 15-25 cm, de a hajtásai akár 100 cm hosszúra is nőhetnek.

 

bakopa

 

4. Mindignyíló begónia

A fehér, rózsaszín, piros, kék színű virágok a szelet is jól tűrik. Rendszeres öntözést kíván, de a pangó víztől óvjuk.

 

begónia

 

5. Gumós begónia

Sokszirmú virágai fehér, sárga, rózsaszín és piros színekben lelhetők fel. Szélvédett helyre ültetve, folyamatosan locsolva magas díszítő értékkel rendelkezik. Csüngő változata is létezik, aminek hajtásai akár a 60 cm-t is elérhetik.

 

garden14_156

 

6. Kisvirágú futó petúnia

Apró virágai fehér, sárga, rózsaszín, piros, kék vagy lila színekben pompáznak egész nyáron. A kertészetekben gyakran találunk különböző színekből álló összeültetéseket. Közepes vízigényű, még a szelet is elviseli.

 

petúnia

 

7. Díszcsalán

Díszes rajzolatú, különböző színű levelei teszik igazán vonzóvá. Kék színű virága jelentéktelen.

 

Díszcsalán

Díszcsalán

 

8. Nebáncsvirág

A pistikének is hívott változatos színskálájú nebáncsvirág májustól szeptemberig dúsan virágzik. Gyakori öntözést és tápoldatozást igényel.

 

nebancsvirag

 

9. Csüngő lobélia

Kék, fehér, lila és bíbor színekben nyíló virágai vékony hajtásokon sűrűn lógnak.

 

Augusztus_012

 

10. Verbéna

A fehér, a kék, a barackszín, a rózsaszín, a piros, a kék és a lila különböző árnyalataiban virító növény 10-20 cm magasra nő, de csüngő hajtásokat nevel. Az ernyős virágoknak júliustól októberig örvendhetünk.

 

verbena

 

10+1. Fukszia

Piros, rózsaszín, lila, ibolyás kék virágai gyakran kétszínűek. Csüngő fajtái díszes ámpolna növények. Nebáncsvirággal, borostyánnal vagy begóniával harmonikus kompozíciót alkot.

 

Fukszia

Fukszia

 

Legközelebb az északi fekvésű, árnyékos balkonok tulajdonosainak mutatok pár növényt, hogy ők is élvezhessék az édent, akár fenn a tizediken is.

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!