Balkonada

Ballagási virág egyszeregy

Egy fiatal életében a középiskolai ballagás fontos mérföldkő, a felnőtté válás ünnepélyes nyitánya. A ballagás speciális magyar szokás. A szó a latin “valetans”, búcsúzó szóból ered. Az első ballagást a 1870-es években Selmecbányán tartották. A szokás hamarosan elterjedt az egész országban, csak úgy, mint a ballagó diákok virágokkal való köszöntése. A ballagás az év egyik legkedvesebb, ugyanakkor szorongással teli eseménye. Nehezen vesszük tudomásul, hogy a nem rég még bölcsőben ringó csöppségek hirtelen felnőttek.  Megható szeretettel nézzük a ballagó diákokat, boldogok és büszkék vagyunk rájuk. Illik mindezt virággal is kifejezni. A ballagási szezonban sokaknak okoz fejtörést,  hogy milyen csokorral lepjék meg a búcsúzó diákokat. Hatványozottan jelentkezik a gond, ha fiút kell búcsúztatni. Nézzünk néhány tanácsot, hogy jól sikerüljön a választás.

 

Guba Ági - Kézben vihető virágkosár lányoknak

Guba Ági – Kézben vihető virágkosár lányoknak

 

Fő a praktikum

 

Ballagásra bármilyen csokor vihető, de érdemes praktikussági szempontokat is figyelembe venni. A ballagási csokor arra szolgál, hogy azzal a fiatalok lassan bandukolva végigjárják a termeket, azt a kezükben tartva hallgassák végig a búcsúztató beszédet. Nagyon szépen mutatnak a hatalmas csokrok, de gondoljunk bele, hogy nem túl egyszerű ezekkel sétálgatni, főleg nem, ha népes családtól, rokonságtól kap virágokat a ballagó. Nemcsak a csokrok súlyára gondolok, a kiterjedésük is gondot okozhat a szűk folyosókon kanyarogva. A körcsokrok nehezen foghatók egymáshoz. A hosszúkás, nyújtott csokrokat a diákok kényelmesen a karjukra tudják fektetni. Olyan legyen tehát a ballagási csokor, amit nem érez terhesnek, nyűgnek a ballagó. A visszafogottabb csokor mellett szól az is, hogy a fiatalok általában nem értékelik a nagy csokrokat. Különösen igaz ez a fiúkra. Amondó vagyok, hogy inkább egy kisebb, de ötletesebb, egyedi csokrot ajándékozzunk. Az ötletességnél nem pénzzel, kabalával, csokoládéval, szeszes itallal megspékelt csokrokra gondolok, mert azok szerintem egy ilyen fennkölt ünnepi eseményre, mint a ballagás nem valók. Egy szál virágból elkészített csokor is lehet szemet gyönyörködtető, ha azt kreativitással, jó ízléssel állították össze.

 

Mimóza virágbolt,  Budapest

Mimóza virágbolt, Budapest

 

Válasszunk olyat, ami illik a megajándékozott egyéniségéhez, habitusához, alakjához. Merjük nyugodtan rábízni a virágkötőre, hogy a pár mondatos jellemzés alapján elkészítse a nagy művet. Nem kell azért lemondani a nagy csokrokról sem.  Kompromisszumos megoldás lehet, hogy a ballagáshoz egy egyszálas vagy egy kisebb csokrot kap a fiatal, hogy ne szakadjon le a keze a súly alatt, és kap egy nagyobb csokrot, amit csak az iskolai ünnepség befejezése után adunk át részére. Ez a másik csokor már lehet bohókás, vicces, plüssökkel megpakolt. Semmiképp ne abból induljunk ki, hogy mi milyen csokrot kaptunk annak idején. A választék azóta lényegesen bővült. Egyik évről a másikra is sok új virágfajta és kiegészítő jelenik meg a virágüzletekben. Merjünk új növényeket választani, a kiegészítőket pedig bízzuk a virágkötőre. Felejtsük el a celofános csokrokat is. Ez nem is túl nehéz, hisz egyre kevesebb virágüzlet tart celofánt, hiába is kérnénk nem tudnának adni.

 

Mimóza virágbolt, Budapest

Mimóza virágbolt, Budapest

 

Csokrok lányok részére

 

Lányok részére mindig könnyebb virágot választani, mint a fiúknak. A ballagási csokornál sincs ez másként. Bátran lehet viszont szakítani a hagyományokkal és modernebb megoldást preferálni. A csokrot helyettesítheti pl. egy különleges virágdísz a hajba, egy kar-, vagy csuklódísz, egy meseszép virágtáska.  A karra akasztható kerek csokor vagy színes virágkosár nemcsak szép, de különleges és praktikus is. A lányoknak bármilyen szín és virág adható, nincsenek kötött szabályok. Javaslom azonban az élénk és a világos színek használatát, hisz ezek a fiatalságot tükrözik. Kitűnő választás a halvány vagy púderszínű rózsa, a szarkaláb, a csokros rózsa, az inkaliliom is. A lányok részére egyaránt készülhetnek kerek és nyújtott csokrok.

 

Guba Ági - Csuklón hordható biedermaier csokor

Guba Ági – Csuklón hordható biedermaier csokor

 

Guba Ági - Magas, szőke, kék szemű leány romantikus csokra

Guba Ági – Magas, szőke, kék szemű leány romantikus csokra

 

Csokrok fiúk részére

 

Valahogy úgy alakult, hogy nem divat a férfiak részére virágot ajándékozni. A férfiak többsége csak ballagáskor kap virágot. Ideje változtatni ezen. Szerintem bátran vásároljunk virágot férfi ismerőseinknek  bármilyen jeles alkalomra, akár névnapra vagy születésnapra is. A virág ideális ajándék az üveg ital vagy egyéb tárgy mellé, de semmiképp nem helyette.

Fiúknak kerek csokrot semmiképp ne adjunk.  Válasszunk hosszúkás csokrot vagy egy szál mutatós virágot. Amennyiben még is a nagyobb csokorra esik a választásunk, célszerű egyedi alappal kérni a csokrot. Pl. a filmrajongó részére jó ötlet a diafilm tekercsekből készített csokoralap. A gyümölcs csokrot is inkább utólag adjuk át, hisz azzal sem kellemes hosszasan menetelni.

 

Guba Ági - Macsós fiú csokor Proteával

Guba Ági – Macsós fiú csokor Proteával

 

Klasszikus fiús színek a kék, a zöld, a sárga, a narancs. A ballagási csokornál, ami több virágból áll az egyes színek elvesztik önálló jelentéstartalmukat, ilyenkor a színek összhangja a dominál. Fiús csokornál mindenképp kerülendő a rózsaszín és a sok piros virág, de ezentúl szinte minden szín használható. Jó ötlet lehet például a kedvenc csapatának a színeiből összeállított kompozíció is.

 

Guba Ági  - Fiú csokor Strelitziával

Guba Ági – Fiú csokor Strelitziával

 

Nagyon elegánsak tudnak lenni a különleges, markáns virágokból készült egyszálas csokrok. A trópusi virágok egyedi karakter formája önmagában is szépen mutat, de egy kis zöld növénnyel, ballagási szalaggal kiegészítve még dekoratívabb lesz.  Mindenképp rusztikus, férfiasságot, erőt szimbolizáló virágokat ajánlok. Jó választás a protea, a  papagájvirág (strelitzia), a flamingó, a sötét kálák, a napraforgó, a zöld orchidea, a sárga és zöld rózsa, hortenzia, az írisz, a gerbera, a fehér szegfű, a kardvirág, a búzavirág,  a különböző termések és bogyók vagy akár a szerencse bambusz.  Lehetőleg egyfajta vagy egyforma színű virágokat köttessünk a csokorba. Maximum három szín domináljon, mert míg a színárnyalatok használatával elegáns hatást érünk el, a színek keverése ízlésromboló.  

 

viragzug2

 

Ballagási szalag

 

Az egyre nagyobb a ballagási szalag választékban szép, ízléses szalagok is megjelentek. Találhatunk köztük olyanokat is, amikre saját kezűleg írhatjuk fel a kiválasztott idézetet vagy személyes üzenetünket. Ballagási szalagot érdemes akár a nagyobb, akár az egyszálas csokrokra is tenni. Míg a virág kb. csak egy hétig díszít, addig a szalag eltehető és akár évtizedekig megmaradhat a nagy nap emlékeként.

 

Guba_050

 

Ezt semmiképp se!

 

A ballagási csokor nem egyenlő a ballagási ajándékkal, ne keverd hát össze. A csokor legyen valóban csokor, vagyis élővirágból készített alkotás. A pénz, a plüssállat, a kabala, a csokoládé, az ital, a mobil telefon, az egyéb kütyü nem való a virágok közé. Ugyan egyre szebb mű-, és selyemvirágok kaphatók, de ezek sem illenek az ünnep fényéhez. A ballagás viszonylag rövid idejét az élővirágok is kibírják víz nélkül, így semmi nem indokolja a művirágok használatát. A fiatalok üdeségéhez, lendületéhez, életerejéhez csak is  az élővirágok passzolnak.

 

virágzug

 

Rendeld meg előre!

 

Fontos tanács, hogy a sorban állások elkerülése végett célszerű előre megrendelni a ballagási csokrokat is. Számíts arra, hogy az egzotikus virágokat be is kell szerezni és egy különlegesebb csokor elkészítése is időbe telik. A középiskolai ballagások hetében van az Anyák napja is, így különösen nagy forgalom várható a virágüzletekben, ezért semmiképp ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlás vagy a megrendelést.

 

Filmszalag alapú csokor filmrajongónak

Filmszalag alapú csokor filmrajongónak

 

Ne feledd betartani a virágátadás szabályait.

A képekre kattintva eléred a csokrot alkotók Facebook oldalát, ahol meg is rendelheted a kívánt ballagási csokrot. További ballagási csokor képeket találsz a Pinterest oldalamon.

Ide kattintva pedig meg tudhatod, hogy miért érdemes már az ovis fiúknak is virágcsokrot ajándékozni. 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!