Balkonada

Ismerd fel a medvehagymát!

Az utóbbi évek egyik tavaszi sláger növénye a medvehagyma.  Nagyanyáink újra felfedezett évelő kedvence a nedves, árnyas, savanyú talajú erdőkben érzi jól magát. Márciustól előbújó levelei látványos, jellegzetes foghagyma illatú virágszőnyeget alkotnak. Hazánkban legnagyobb mennyiségben a Mecsek és a Zsilic  gyertyános, tölgyes, bükkös erdeiben bukkanhatunk rájuk. Nem természetvédelmi területen saját használatra (maximum 2 kg) szabadon szedhető. Nem árt azonban vigyázni. Laikusok gyakran összetévesztik a gyöngyvirággal, aminek levelei nem, hogy nem egészségesek, de egyenesen mérgezőek. Nem kell azért megijedni, vannak egyértelmű, árulkodó jegyek, amik segítenek a növény azonosításában. Íme a legfontosabb jellemzők, amik alapján kétséget kizáróan meg tudod megkülönböztetni a medvehagymát a gyöngyvirágtól.

 

medvehagyma

 

 

 

Levelek

 

A medvehagymának és a gyöngyvirágnak is élénk zöld, hosszúkás, fényes levelei vannak. A medvehagyma levelei átlag 15 cm hosszúak és 4 cm szélesek, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. A medvehagyma levelek hosszú szárakon egyesével nyugszanak, míg gyöngyvirágnál csoportosan helyezkednek el a száron. A gyöngyvirág levelei rövidebbek, szélesebbek, tojásdad alakúak, felső felületük fényes.

 

Április_081

balra gyöngyvirág, jobbra medvehagyma

 

Virágok

 

A gyöngyvirág  bódító illatú, bájos kis harangjait mindenki ismeri. A virágok a nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek. A medvehagyma ernyős virágzata szintén fehér, de a csillag alakú virágszirmok hosszú kocsányon lógnak és illatuk foghagymára emlékeztet.

 

Április_082

 

Gyökérzet

 

Jelentős különbség van a két növény gyökerei között is. Azért nem ajánlom, hogy a gyökérzet alapján próbáld azonosítani a növényeket, hisz ahhoz el kellene távolítanod a földből, ami károsítja a növényt. A medvehagymának hagymája van, amit a foghagymához hasonlóan hasznosíthatunk. A gyöngyvirág viszont tarackszerűen szétfutó gyökérzettel kapaszkodik a talajba.

 

medvehagyma3

 

Illat 

 

Virágzás idején a virág formája mellett a virág illata is árulkodik. A gyöngyvirág édes illatával ellentétben a medvehagyma fokhagyma illatot áraszt. A virágzás előtti időszakban a levelek illata nyújtja a legjobb támpontot a megkülönböztetéshez. A gyöngyvirág leveleit ujjunkkal megdörzsölve nem érzünk különösebb szagot, a medvehagyma levelei viszont átható foghagyma illattal válaszolnak a dörzsölésre.

 

medvehagyma2

 

Amennyiben már egyértelműen be tudod azonosítani a medvehagymát, akkor bátran leszedheted. Vigyázz viszont arra, hogy ne húzd ki tövestől a növényt, sőt hagyd meg a növényen legalább a levelek felét, hogy virágozni és magot szórni tudjon, vagyis megmaradjon a növény és jövőre is élvezhesd egyedülálló ízét.

Végezetül egy jó kis családi programot ajánlok a hétvégére, ahol részletesen megismerkedhetsz a medvehagymával, szakértű segítségével szedhetsz magadnak, továbbá ötleteket kaphatsz a felhasználásához. Az Orfűn immár XI. alkalommal megrendezésre kerülő Medvehagyma Fesztivál igazi tavaszi családi kikapcsolódást ígér, kár lenne kihagyni.

 

orfű

 

Kellemes felfedezést, finom medvehagymás ételeket kívánok!

Ha tetszenek az írásaim, kérlek a csatlakozz a Facebook oldalomhoz, ahol  még több információt, programajánlatot olvashatsz.

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!