Balkonada

Mibe ültessem a balkonnövényeket?

A balkonládák beültetésének ideális időpontja május közpe, de az idei korai tavasz egyre több embert csábít kertészkedésre. A világos, védett erkélyeket szép lassan elkezdhetjük benépesíteni. Nem mindegy azonban, hogy mibe és hogyan ültetünk. Az ültető edény a benne lévő földdel a növény természetes élőhelyét helyettesíti, az edénynek nagy szerepe van a növények fejlődésében. Gyakorlatilag bármibe ültethetünk növényeket, ha biztosított a felesleges víz elvezetése és a gyökerek növekedéséhez megfelelő hely áll rendelkezésre. A pangó vizet igen kevés növény viseli el, azért az ideális ültető edény alján lyukak találhatók, ahol távozhat a víz, amit a növény nem tud felszívni.  Jó megoldás lehet az is, ha az ültető edény aljára vízelvezető drénréteg, pl.  agyaggranulátum kerül.  A víztarolós virágládák nem csak a vízelvezetést oldják meg, hanem mivel tárolni és adagolni is képesek a vizet, így megúszhatjuk a naponkénti locsolást, elegendő néhány naponta pótolni a vizet. Az edény választásnál is érdemes előre gondolkodni, a téltűrő növényekhez fagyálló cserepet választani. Az edény formájának választásánál  célszerű figyelembe venni a növények formáját, habitusát. A terebélyes növekedésű virágok kiszélesedő formájú cserepekben mutatnak jól, a dézsás fácskák jól illenek a négyszögletes edényekbe. Ezt a pár alapvető szabályt betartva képzeletünkön és kreativitásunkon múlik csak, hogy mibe kerülnek a balkonnövényeket.   A szokásos virágtartók, ültető edények helyett bármit használható, ami tetszik és bele illik a környezetbe.

 balkon

 

Nem kell lemondani a díszes edényekről, ha azokat kaspóként használjuk és nem közvetlenül abba ültetjük a növényeket.

 

balkon

 

A műanyag edények, ládák könnyűek, olcsók,  egyszerűen tisztán tarthatók és egyre több színben elérhetők. Hátrányuk, hogy a nyári forróságban hamar felmelegednek, nem szívják magukba a nedvességet, ezért a benne lévő növények hamarabb kiszáradnak.

 

balkon

 

Agyagcserepek sokféle formában, minőségben elérhetők. A natúr és antik hatásútól, a terrakottán át  a színes, mázas cserepekig igen széles a választék. A mázatlan  cserepek szellőzést is biztosítanak, viszont a mész kicsapódhat az oldalukon, azért a színük megváltozhat. Az agyagcserepek nem télállóak, ezért a fagyok előtt jól ki kell szárítani és télen takarni kell őket, hogy ne fagyjanak szét.

 

balkon

 

A fémedények az anyaguk alapján inkább hidegebbek, de ma már annyiféle élénk színben kaphatók, amikre nézve inkább a vidámság jut eszünkbe, mint a hidegérzet.

 

balkon

 

A fadézsánál fontos, hogy legyen lába, hogy  ne korhadjon el az alja.

 

balkon

 

A kókusz rostokkal kibélelt tartók a legideálisabbak a csüngő, felfüggesztésre váró növények részére.

 

balkon

 

A kúszó növények többségéhez futtató rács beszerzése is szükséges. A rácsot biztonsági okokból a falhoz kell rögzíteni. Az ideális rögzítési távolság  5-10 cm-re, ami a növénynek is elég életteret biztosít ugyanakkor a falat is óvja.

 

balkon

 

A tökéletes összhatás érdekében mindenképp figyelembe kell venni a kaspók színét is. A természetes színű és szürke színű kaspók észrevétlenül igazodnak a növénybeültetésekhez, engedik érvényesülni a növényeket, nem nyomják el azokat. A  fehér és fekete kaspók is jól kiemelik a virágok színét. A fekete azonban csak árnyékos helyre ajánlott, mert elnyeli a napsugarakat, ezért túl meleg lehet a virágoknak.

 

balkon 

Saját magunk is készíthetünk edényeket, pl. festéssel, mozaik technikával.

 

Passau_003

 

Balkonedények terén is igaz a kevesebb több elmélet, a túl sokféle színű, formájú, stílusú edény egyidejű alkalmazása káosz képét sugallhatja.

További ötletekért nézd meg Balkonda Facaebook és a Balkonada Pinterest oldalt vagy a trendi beültetésekről szóló bejegyzésemet.

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!