Balkonada

Közösségi kert már Zuglóban is!

A nagy városokban, a panel rengetegben élőknek a balkonkertészkedésen túl igen kevés lehetőségük adódik arra, hogy kertészkedési vágyaikat kiélhessék, saját maguk termeljék meg a konyha asztalra kerülő zöldségeket vagy a lakás díszéül szolgáló virágokat. A balkonnal, erkéllyel rendelkezők előnyben vannak, de lakások nagyobb része erkély nélküli. Az elszántak a házak előtti kis földterületet kihasználva, oda virágokat ültetve hódolhatnak szenvedélyüknek. A szerencsésebbek, pedig becsatlakozhatnak az egyre népszerűbb közösségi kert mozgalomba és saját kis parcellájukon próbálhatják ki, fejleszthetik kertész tudományukat.

 

1054356_89198778

 

Legnagyobb örömömre egy ilyen közösségi kert megnyitójára kaptam a meghívót a héten. Szívesen megosztom, hisz a Zugkert közösségi kert szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak. Gyere el, hisz Téged is vár egy zug! “Egy zug, ahol zöldségek és barátságok teremnek, ami megfűszerezi a városi életet.”

 

balkon

 

A világ nagyvárosaiban több évtizedes hagyománya van a közösségi kerteknek, míg nálunk csak 2010-ben jött létre az első. A nem használt, parlagon álló közterületek közösségi kertként való hasznosítása a telek tulajdonosának, többnyire a helyi önkormányzatnak a közreműködésével valósul meg. A közösségi kertészkedés azon túl, hogy a környezet szebbé tételét, a saját bionövényeinknek termesztését szolgálja, közösségteremtő is. A kertben szorgoskodó családok megosztják egymással tapasztalataikat, magokat, terményeket cserélnek, igazi barátságok születnek. A kihasználatlan területet a telek tulajdonos ingyenesen engedi át a közösség részére, a parcellák kiosztása és a kert működtetése viszont a a közösségi kertet létrehozó egyesület feladata.

balkon

Készül a Zugkert kerítése

 

Az első zuglói közösségi kert létrehozásának gondolata már 2012-ben megfogalmazódott egy lelkes kis környezetvédő csapatban. Az ötletet tett követte, 2013 tavaszán megalakult a ZUG Közösségi Kertekért Egyesület. Hosszas szervező és előkészítő munka, a megfelelő helyszín kiválasztása után 2013 őszén jött lére a megállapodás az önkormányzat és az egyesület között. A hatalmas érdeklődés miatt a parcellák még 2013-ban elkeltek, sorsolással dőlt el, hogy ki melyik területrészt veheti birtokba.

 

balkon

Zugkert alaprajza

A Budapest XIV.  Zsálya utca – Újváros park sétány sarkán elhelyezkedő Zugkertbe 64 ágyást alakítottak ki, de jelenleg egyetlen szabad hely sincs. A várólistás jelentkezéseket viszont folyamatosan fogadják a Zugkert honlapján. A költözések miatt megüresedő 2*5 négyzetméteres kertrészeket a várólistán szereplők kaphatják meg.  A jelentkezés feltétele a zuglói állandó lakcím és a szerződési kötelezettségek vállalása, mint pl. az évi 12.000 Ft-os használati díj két részletű befizetése és a parcella folyamatos gondozása.

 

pin3

A kertben az egyéni ágyásokon kívül iskolai és óvodai mintaparcellákat is létrehoztak. Az ágyások között vezető utakat közösségi tér és park egészíti ki. A megfáradt kertészek kellemes környezetben, kerítéssel védett területen oszthatják meg egymással tapasztalataikat, csere-berélhetnek ötleteket, terméseket. A héten meg lesz a hivatalos megnyitó is. Minden adott tehát ahhoz, hogy egy jó közösségben, azonos érdeklődésű emberek társaságában ízletes, ropogós zöldségek és életre szóló barátságok teremjenek.

 

balkon

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!