Balkonada

Így spórolj a vízzel a kertben!

A Víz világnapján  pár vízkímélő ötletet hoztam, amivel a kertészkedés, balkonkertészkedés során nem csak a pénztárcádat kímélheted, de tehetsz is a környezetet megóvásáért, a jövő nemzedékért.

 

gardenexpo2014_005

1.Gyűjts az esővizet! 

A családi házban élőknek nem okozhat gondot az esővíz gyűjtése. A kertészeti áruházak többféle méretű és árkategóriájú esővíz gyűjtőtartályt kínálnak. A tartályt egyszerűen csak az ereszcsatorna alá kell helyezni és csatornában összegyűlő eső víz nem elfolyik a semmibe, hanem a fedeles tároló edénybe kerül. A víztároló tartályok túlfolyóval és leeresztő csappal vannak ellátva, a tetejük levehető. Használatukkal nemcsak a vízszámlád lesz kisebb, a virágaid, zöldnövények is meghálálják a gondoskodást. A gyűjtött, lágy esővíz ideális a szobanövényeid locsolásához is. Pl. az orchideák, azáleák kimondottan a lágy vizet kedvelik. A kerti növények is imádni fogják, ha csapadékmentes időben esővízzel oltod szomjukat, különösen igaz ez a hortenziára és a rodondendronokra. A vízgyűjtő tartály kb. 10.000 Ft körüli ára első hallásra soknak tűnhet, de ez csak egy egyszeri kiadás. A további kiadásra nem kell számítani és a havi vízszámlád is csökken.

 

balkon

 

 

2. Fúrass kutat a kertbe!

Ha lehetőséged van rá, készíttess kutat a kertbe. Így nem kell a drága, ivásra is alkalmas vízzel öntöznöd a növényeket. A fúrt kútból származó vízzel akár automata öntöző rendszer is kiszolgálható. Az automata öntöző rendszer kiépítése nem olcsó ugyan, de a szakszerűen megtervezett hálózattal sok időt és energiát spórolhatsz meg magadnak, különösen egy nagyobb méretű kert esetén.

 

balkon

 

3. Az esőztető öntözés helyett válaszd a csepegtető öntözést!

A csepegtető öntözés a növények gyökeréhez juttatja a vizet, lecsökkentve ezzel a párolgási és elfolyási veszteséget. Így az öntözés sokkal koncentráltabb, hatásosabb.

 

Floriade_015

 

4. Reggel vagy este locsolj!

Meleg nyári napokon a napközbeni öntözés káros a növényekre, hisz a forróságban a hidegebb víz sokkhatásként éri a növényeket. Ráadásul a melegben sokkal nagyobb az elpárolgás is. Reggeli vagy esti locsolással ugyanannyi vízmennyiségből sokkal többet tud hasznosítani a növény.

 

1054356_89198778

 

5. Használj Geohumust!

A geohumus egy díjnyertes termőföld adalékanyag, ami kiváló víz és tápanyag megkötő tulajdonságokkal rendelkezik. A geohumus granulátumot a földhöz kell keverni, aminek köszönhetően a növények gyorsabban fejlődnek és kevesebb öntözést igényelnek. A 75 %.ban ásványi anyagokból álló geohumus kerti és szobanövényekhez egyaránt használható. Cserepes növényeknél 1 liter földhöz 1,5 evőkanál granulátum használata ajánlott.

 balkon

Takarékoskodj a vízzel a kertben is, hogy a jövő nemzedékeinek is maradjon még ebből az értékes, nélkülözhetetlen kincsünkből. Neked sem mindegy hogy fognak majd élni az utódaid, unokáid, dédunokáid!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!