Balkonada

Lehetőségek a balkonon – Döntsd le a korlátokat!

A korlátok ledöntése semmiképp sem a balkon korlátokra vonatkozik, hiszen azok biztonsági szempontból nélkülönözhetetlenek  és nem árt időnként ellenőrizni is, valóban megfelelnek-e funkciójuknak. A címben a balkon kialakításnál felmerülő akadályok leküzdésére gondoltam. Miután már jól kitalálta a családi kupak tanács, hogy milyen legyen az idei balkon dizájn, jöhet a fekete leves. Ideje a realitások talajára lépni, figyelembe venni az adottságokat. Az álmok, vágyak mellett nem mellékes, hogy mire van lehetőség. Biztos Te is jártál már úgy, hogy magazinokban, internetes oldalakon megláttál egy balkon kialakítást, növényeket vagy növény összeültetéséket és azonnal eldöntötted, hogy  márpedig neked ilyen kell. Ötleteket gyűjteni, inspirálódni kiválóak az ilyen fotók, a megvalósításnál viszont gyakran adódnak problémák. Hiába választottál szép egészséges, minőségi növényeket a virágboltban, ha azok igényeit nem tudod biztosítani, csak kérészéletű lesz a siker. Összegyűjtöttem mire figyelj a megvalósításnál, milyen problémákkal szembesülhetsz.

 

pin1

1. Anyagi lehetőségek

Legfőbb korlátozó tényező lehet a pénz. Ez ellen legjobb megoldás, ha sok mindent megcsinálsz magad. Nem feltétlenül kell lecserélni, kidobni az ütött-kopott vagy megunt színű bútorokat. Átalakítással, átfestéssel magad is új darabot varázsolhatsz belőlük.

 

pin2

 

Nagyon jó darabokra bukkanhatsz olcsón a használt cikk piacokon, amiket aztán kívánságod szerint átalakíthatsz.

 

pin3

 

A növények kiválasztásánál könnyen szembesülhetünk azzal, hogy ez is gyönyörű és nem is drága, meg amaz is kell, aztán ha összeszámoljuk rájövünk, hogy dísznövény vásárlásnál igaz a mondás, sok kicsi sokra megy. Pénzkímélő megoldás, ha nem kifejlett növényeket vásárolsz, hanem magról vetést vagy a kevésbé rizikós megoldást, a palánták vásárlását választod. Köztes megoldás lehet, a kisebb, de kifejlett növény választása, pl. nem 60 cm-es, hanem csak 30 centis leandert választasz. Hosszú távon jó megoldás a növény csere-bere is. A könnyen szaporítható növényeidből készíts cserélhető példányokat és barátnőkkel, szomszédékkal váltsatok növényeket.

 

pin4

 

2. Méret

A balkon mérete igen meghatározó. Kis balkonra nagy dézsás növények, gyümölcsfákat nem tudsz  választani. Be kell érni helyettük a kisebb helyet igénylő növényekkel. A túlzsúfoltság sem esztétikailag, sem gyakorlati szempontból nem ajánlott. Kis erkélyeknél különösen fontos a kreativitás.

 

 

balkon2

 

Arra kell terjeszkedni, amerre lehet, tehát felfelé. A függő virágtartók, az oldal falakra helyezett akasztók, polcok kitűnő lehetőséget nyújtanak növények elhelyezésére. Kis balkonra ideálisak a korlátra szerelhető és összecsukható asztalok.

 

balkon

 

3. Fekvés

A növények kiválasztásánál a balkon fekvése okozhatja a legtöbb fejtörést. A tetőteraszok, az emeletes házak balkonjai jobban ki vannak téve az eső, a szél, a nap hatásainak, mint a földszinti teraszok. A teljesen védtelen helyek, különösen a nyugati tájolású balkonok esőre és pangóvízre érzékeny növények számára nem alkalmasak. A dísznövények  jelentős része nem viseli el a tűző napot. A növény választásnál mindenképp vedd figyelembe a tájolást, mert egyébként csak kidobott pénz lesz a virágokra költött összeg, és a lehangoló látványról még nem is szóltam.

 

balkon

 

Déli fekvés: napos, meleg, a tűző déli nap miatt problémás, különösen igaz ez a dél-nyugati fekvésű erkélyekre, mediterrán növények ajánlottak

 

balkon

 

Nyugati fekvés: sok a napsütés, az erős szél és az eső jelenthet problémát, napfénykedvelő, de pangó vízre érzékeny növények számára ideális

 

szépecskék_001

Leander

 

Keleti fekvés: mérsékelt délelőtti napsütés, félárnyék kedvelők növények a jó választás, a szél szárító hatása miatt gyakoribb locsolás ajánlott

 

balkon

Hibiszkus

 

Északi fekvés: napsütés nélküli, árnyékos, viszonylag hűvös, félárnyék kedvelő növények jöhetnek szóba

 

SMarci13_131

Hortenzia

 

4. Biztonság

Érdemes néhány szót ejteni a biztonságról is. A régi bérházaknál esetleg előfordulhat, hogy az erkély teherbíró képességét alábecsüljük. A magasra növő növények tartásához nagy dézsára és sok virágföldre van szükség. Ilyenkor az erkély ezen részének hatalmas súlyt kell folyamatosan elbírni. A szabvány szerint egy úgy kell megépíteni a teraszt, hogy négyzetméterként 250 kg-ot elbírjon. Ha felmerül a kétely, hogy esetleg nem bírná el a balkon a dézsás növények okozta terhelést, célszerű statikai véleményt kérni, vagy beérni kevésbé súlyos növényekkel.

balkon

 

Hiába mutat nagyon szépen a korlát külső részére helyezett balkonláda biztonsági szempontból nem ajánlott. Sokkal jobb helye van a korlát belső részén, de ott is fontos a rögzítés. Ugyancsak stabilnak kell lenniük az oldalfalra, a tetőre felfüggesztett növényeknek.

 

balkon

 

A  bababiztonságra külön figyelmet kell fordítani. A legfontosabb, hogy a rácsokat meg kell szüntetni, meg kell akadályozni, hogy kieshessen a gyermek vagy beszorulhasson a feje vagy végtagjai. 

 

balkon

 

A korlát biztonságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az elrozsdásodott, elkopott korlátok rendkívül baleset veszélyesek. Érdemesebb megelőzni a bajt, mint utólag sopánkodni.

balkon

 

5. Szomszédok

Jobb a békesség, ezért az erkélyen, balkonon is illik betartani az alapvető viselkedési szabályokat. Olyan növényeket érdemes választani, amik nem zavarják a szomszédokat, nem futnak át az Ő erkélyükre. Locsoláskor vigyázzunk, hogy véletlenül se folyjon le a víz az alattunk lakóhoz, hisz lehet, hogy épp a tiszta ruháit szárítja ott. Illik figyelembe venni az összhatást és a társasház házi rendjét. Ha pl. minden erkélye barna, akkor jobb, ha a szomszédok írásos engedélyét beszerzed, mielőtt pl. kékre fested a saját erkélyedet.

 

A képek forrását a képekre kattintva éred el. További inspiráló képekért látogass el a Balkonada Facebook oldalra és a Pinterest oldalamra.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!