Balkonada

Februári teendők a balkonon

Február közepén, amikor még havazás sem elképzelhetetlen – elég csak a tavalyi március 15-i káoszra gondolni -, talán korainak tűnik, hogy a balkon teendőkről írok. A balkonkertészkedés ideje még valóban nem jött el, de hamarabb itt lesz a tavasz, mint gondolnád. Ideje tehát sorra venni a februári teendőket, hogy aztán igazi éden legyen majd a balkonádán. Akár fenn a tizediken is.

 

balkon1

álom balkon

Most még van idő a szerszámok ellenőrzésére, beszerzésére. Amire minden balkonkertésznek mindenképp szüksége van:

  • metsző olló,
  • ültető lapát,
  • kerti kesztyű – nem csak a körmünk tisztasága miatt fontos, de mérgező növények okozta károsítások ellen is véd,
  • locsoló kanna.

Az alapvető szerszámokon túl beszerezheted már a cserepeket, a balkonládákat vagy akár a virágföldet is.

 

locsolás

 

A tavasz közeledtével, a nappali és éjszakai átlag hőmérséklet növekedésével a balkonon tartott növényeket (örökzöldek, árvácska, stb) egyre többet kell locsolni. Lassan elkezdhetjük a bent átteleltetett növények gyakoribb locsolását is.

 

árvácska2

árvácska

A dézsába és cserépbe ültetett fásszárú  növények visszametszésének is eljött az ideje. Majd, ha elkezdenek hajtani, át lehet ültetni őket.

 

Garden_070

tűlevelű és fás szárú örökzöldek

 

Vásárold meg a virág-, és fűszermagokat és vesd el a őket.   A magokat érdemes megbízható forrásból beszerezni. Csak a kellő szakértelemmel tárolt és szállított gén tiszta vetőmagoktól remélhetsz gyönyörű virágokat és bő termést.

 

október_154

magyaros csomagolású virág -, és gyógynövény magok

 

Kezdő balkonkertészként érdemes az igénytelen és ezért sikert garantáló növényeket vetni. A paradicsomot, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, a majoránnát és a rozmaringot is bátran ajánlhatom.  A fűszerpaprika és a paradicsommagok elvetése februárban esedékes. A beültetéshez kitűnőek a tejfölös dobozok. A nedves föld tetejére 3-8 magot kell tenni, amit aztán 18-20 fokos állandó hőmérsékleten kell tartani. A második dupla levelek megjelenése után kell átültetni a magoncokat nagyobb, kb- 10-12 cm átmérőjű edénybe. Bár ez már nem februári teendő lesz, de azért leírom, végleges helyükre a 18-22 cm-es cserépbe akkor kell átültetni a palántákat, ha az 5. páros levelek is megjelentek.

 

fuszerpaprika

fűszerpaprika

 

A lakásban elkezdhetjük a kora tavaszi hagymások hajtatását, mint például a krókuszt.   A hónap vége felé aztán már ki is kerülhetnek a krókuszok, vagy más néven sáfrányok a balkonra.

 

Február_033

Krókusz

 

 

tavasz_094

Krókusz

 

tavasz_129

Krókusz

 

tavasz_133

Krókusz

 

A balkon tervezést is legjobb már februárban elkezdeni. Gondold át, milyen balkont szeretnél, kell-e ahhoz valamit vásárolni. Nézz szét, milyen berendezési tárgyaid voltak a balkonon, van-e köztük olyan, ami felújítást, festés igényel. A festékeket is beszerezheted már most, hogy mikor beköszönt a jó idő, hozzá is láthass.

Magam részéről azért is szeretem a kertészkedést, mert nagyon jól kikapcsol a napi gondokból és szuper ötleteim támadnak közben.  Javaslom, hogy míg végzed ezeket a februári teendőket, próbálj meg egy kicsit gondolkodni azon, hogy milyennek szeretnéd látni ezt a balkont egy, három, öt vagy akár 10 hónap múlva. Álmodozz bátran! Hamarosan megmutatom, hogy lehet az álomból valóság, nem pedig rémálom.

További olvasnivalók hasonló témában: 

12 hónap a balkonon, ingyenesen letölthető könyv

Mi mindenre jó egy terasz?

Így fogj hozzá a balkonkertészkedéshez!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!