Balkonada

Stílusos madáretetőt a balkonra!

Tavasszal, nyáron és ősszel egyszerű dolguk van az erkély tulajdonosoknak, sok mindenre használhatják és növényekkel kedvükre felcicomázhatják a kis zugot. Télen mindez nehezebb, de nem lehetetlen. Most a téli hasznosításra hoztam egy ötletet.  A tél beköszöntével és most már azt is mondhatom, hogy a hó megérkezésével a kis madarak egyre kevesebb táplálékhoz jutnak. Egy kis odafigyeléssel a lakótelepen élők is segíthetnek a madaraknak a zord, táplálék szegény időszak átvészelésében. A balkon megfelelő hely arra, hogy egy kicsit segítsük a táplálékhoz jutásukat. Az apró figyelmességért cserébe a meleg szobából csodálhatjuk, hogy milyen örömmel térnek vissza rendszeresen az éltető falatokért.

A közelünkben van egy erdő, ahonnan a madárkák gyakran betévednek a lakótelepre egy kis eleség reményében. Előszeretettel látogatják az én második emeleti balkonádámat is. Nem kell potyára fáradniuk, mindig találnak maguknak valami finomságot.  Tudják, hogy ide érdemes visszatérni. Többnyire vajjal összegyúrt olajos magvakat, napraforgót, tökmagot, diót, mogyorót és alma darabokat teszek ki egy kis tálkába az ilyenkor úgy is üresen álló virágtartóra.  Az etető tálka mellett van egy kis edény, amibe vizet teszek, hogy inni is tudjanak. Hideg napokon ebbe belefagy a víz. A jeget természetesen eltávolítom és langyos vizet helyezek ki.

Len-, vagy kölesmagot, rizst, főtt zöldségeket is bátran adhatunk a kis éhezőknek, de pl. a péksütemény, kenyér morzsa tilos, mert az gyulladásokhoz és akár a madarak elpusztulásához is vezethet. Télen sok energiára van szükségük a kis tollasoknak, így a jó ötlet a nem füstölt és nem sózott szalonna kihelyezése is. Készen is kapható cinkegolyó madáreleség, ami a fehérjedús magvak mellett a hideg téli napokon oly fontos zsiradékot is tartalmazza.

Bátorítalak, hogy te is próbáld ki a madarak erkélyedre csábítását néhány ínycsiklandó falattal. Hidd el, hogy hamar felfedezik a kánaánt és hűséges visszatérő vendégeid lesznek. Válassz kedvedre az egyszerűen, házilag is elkészíthető vagy akár a stílusos madáretetők közül.

 

Madár etető a balkonra

bottle-bird-feeder

pinmadár2

pinmadár3

pinmadár4

pinmadár5

pinmadár6

pinmadár7

pinmadár8

pinmadár9

pinmadár10

pinmadár12

pinmadár13

Hanging-Tea-Cups

pinmadár11

Személy szerint nekem ez az utóbbi a favoritom, talán a természetessége miatt. És mert, olyan kis vidám hangulata van. Jövőre szerintem már nálam is valami hasonló fogadja az éhes szájakat.

A képek forrását a képre kattintva találod.

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!