Balkonada

Ideje rendet rakni! – Mi az a terasz, erkély…balkonada?

Nyugi nem takarításra buzdítalak. Egyszerűen tisztázni szeretném, hogy mi a különbség a különböző nevekkel illetett épületből nyíló, a lakótér megnövelésre alkalmas nyitott terek között. Az elnevezés nem a terület méretét mutatja és nem is valamiféle minőségi ragsor.

 

 

A lakáshoz tartozó szabadterek megnövelik a lakás hasznosítható méretét. 

A terasz a rendezett terepen vagy épületrész zárófödémén kialakított helyiséghez, önálló rendeltetési egységhez vagy azok közös közlekedőihez kapcsolódó, járható, szilárd burkolatú külső tartózkodótér. Úgy nyúlik ki az épületből, nincs fölötte semmilyen építmény és három oldaláról is nyitott. Speciális fajtája a tetőterasz, aminek van teteje, de a három oldala ugyanúgy nyitott. Sokakban az a tévhit él, hogy a terasz nagy alapterületű, de lehet akár egy négyzetméteres is.

Az erkély és a balkon egy és ugyanazt az építményt jelenti. Az erkély  teraszhoz hasonlóan kinyúlik az építményből, de fölötte is van egy másik erkély. Oldal irányba legalább félig nyitott.

 

190561_8635

Erkélyek

A franciaerkély egy erkély nélküli erkélyajtó, ahonnan nem lehet kilépni, legfeljebb egy keskeny szegélyre. A biztonságról szokásos magasságú erkélykorlát gondoskodik. Szellőztetés és fény viszonyok szempontjából jobb, mintha egy adlak lenne ott és a korlát lehetőséget nyújt virágok elhelyezésére is.

 

Gent_028

Erkélyek, teraszok, balkonok, franciaerkélyek Gentben, Belgiumban

A loggia nem lóg ki az épület síkjából hanem a homlokzaton belüli térből veszi el a helyet. Felülről és mindkét oldaláról zárt, gyakran a könyöklője is épített fal. Kialakításánál fogva könnyen beépíthető. A 1980-as években  igen gyakran építették be a lakás hasznos alapterületének megnövelésére.

 

Június_094

Loggiák

 

A régi falusi házaknál tornácot vagy verendát találunk, ami egy a lakóház vagy ritkábban melléképület homlokzata mellé épített, oszlopokkal, pillérekkel, boltívekkel alátámasztott fedéllel ellátott térség. Elsősorban közlekedési, munkavégzési és raktározási célokat szolgált.

 

holloko

Tornácos ház Hollókőn

 

Balkonáda szó nem létezik és nem elírás. Nem csak arról van szó, hogy balkonláda helyet ez sikerült. A balconada eszpererantó nyelven sok erkélyt jelent. A balkonada változat pedig  ez az én agyszüleményem, amivel összefoglaló néven hívom a fent definiált plusz élettereket. Azokat a tereket, amit kapcsolatot teremtenek a külvilággal, amik igazi oázisként szolgálhatnak, amik esélyt adnak egy kertre akár a tizediken is.  Akár ilyenre is:

 

Június_028

 

Hazánkban ugyan igán ritkán találkozni vele, de fontos említést tenni a pátióról is.  A patio valójában nem terasz, hanem a ház belső – általában szögletes és kis alapterületű – fedetlen udvara. A már a rómaiak által is ismert és használt díszes udvarok az esővíz elvezetésére és gyűjtésére szolgálnak. Spanyolországban, főleg annak déli részén, Andalúziában járva találkozhatunk csodálatos pátiókkal. Cordoba patio-i igen kedveltek, rengeteg turistát vonzanak.

 

cordoba-spain-patio

Patio Cordobában

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Helytakarékos asztalok kis erkélyre

🌷 Francia erkély is lehet oázis

🌷 Mire jó a kis balkon?

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!